My Garmin Sat Nav
Καλώς ήλθατε στο My Garmin Sat Nav ‼️

Πρέπει να συνδεθείτε ή να κάνετε εγγραφή γιά να έχετε πρόσβαση σε όλο το forum

Welcome to My Garmin Sat Nav !!

You must Log in or Register to gain full forum accessΕγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

My Garmin Sat Nav
Καλώς ήλθατε στο My Garmin Sat Nav ‼️

Πρέπει να συνδεθείτε ή να κάνετε εγγραφή γιά να έχετε πρόσβαση σε όλο το forum

Welcome to My Garmin Sat Nav !!

You must Log in or Register to gain full forum access

My Garmin Sat Nav
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Satellite - Terrestrial TV

2 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Satellite - Terrestrial  TV Empty Satellite - Terrestrial TV

Δημοσίευση από PAVL-2 Παρ 25 Ιουλ 2014 - 23:06

Με αφορμή  την πλήρη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή τουλάχιστον για την περιοχή Αθήνας από 01-08-2014 και με γοργά βήματα μετέπειτα για όλη την χώρα ας κάνουμε μια αναφορά για την νέα εποχή ,αφήνουμε πίσω μας το αναλογικό σήμα  τα χιόνια τις παρεμβολές  τα είδωλα και θα πάμε σε κάτι τεχνολογικά πρωτοποριακό εκ πρώτης όψης , στην αναλογική εποχή σε κάθε συχνότητα ήταν και ένας σταθμός ,στην ψηφιακή ανάλογα την ποιότητα  [ SD-HD ] μπορούν να χωρέσουν με ειδικούς αλγορίθμους συμπίεσης   μέχρι 4 προγράμματα ανά συχνότητα χωρίς να υπαρχει περίπτωση το ένα να παρεμβάλει το άλλο ,  τα προβλήματα της αναλογικής [ ανακλάσεις κλπ ] μπορούν να αποβούν χρήσιμα στην ψηφιακή εποχή .
Στην δορυφορική TV έχουν  καταργηθεί η αναλογικές εκπομπές .
Στην συνέχεια θα έχουμε παρουσιάσεις και τρόπους εγκαταστασεων από προσωπική εργασία μη επαγγελματικη .   

Λίγη Ιστορία. 

Αυτή την στιγμή στον πλανήτη Γη υπάρχουν 5 διαφορετικά συστήματα ψηφιακής τηλεόρασης που είναι τα εξής, DAB-T, DVB-T, ISDB-T, ATSC-8VSB, DRM.


Το βασικό πρόβλημα ήταν να ξεπεραστούν τα προβλήματα τις αναλογικής τηλεόρασης (μπουκώματα - είδωλα κλπ) η ιδέα ήταν να επιλεγεί ένας μηχανισμός διαμόρφωσης ο οποίος σε πρώτο επίπεδο θα δημιουργούσε διασπορά δεδομένων σε πολλαπλές υποπεριοχές με παραπλήσιες συχνότητες ώστε να εξασφαλίζει τις λιγότερες δυνατές απώλειες πληροφορίας. Αυτό είναι το frequency Division Multiplex, σε δεύτερο επίπεδο αφού είναι δεδομένο ότι πολλά δεδομένα θα χανόντουσαν κατά την επίγεια εκπομπή έπρεπε με κάποιον τρόπο να μπορεί ο ΔΕΚΤΗΣ να τα ΞΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ. Για το λόγο αυτό τα δεδομένα κωδικοποιούνται με error correction code (κώδικας διόρθωσης λαθών) πριν την εκπομπή, αυτό γίνετε με την εισαγωγή check bits στα ωφέλημα bits του συστήματος, ο λόγος χρήσιμων bits προς το συνολικό bit rate ονομάζετε code rate και μπορεί να είναι 1/2, 2/3, 3/4, 5/6 και 7/8 αυτή η διαδικασία προσθέτει το coded στην ονομασία διαμόρφωσης COFDM .

DVB. Έναρξη προσπαθείας δημιουργίας νέου πρότυπου 1990 και το Σεπτέμβριο του ιδίου έτους 200 και πλέων οργανισμοί συμφωνούν για το ΝΕΟ πρότυπο (DVB).

 
Πρώτο πρόβλημα ήταν να λύσουν το ότι υπήρχαν τρεις διαφορετικοί τρόποι μετάδοσης, δορυφορική, επίγεια, καλωδιακή, έτσι μετά από διαβουλεύσεις και καθορισμό τεχνικών χαρακτηριστικών δημιουργήθηκαν τρεις τύποι εκπομπής και λήψης.

Α. DVB-S δορυφορική
Β. DVB-T επίγεια
C. DVB-C καλωδιακή.
 
Σαν στάνταρ τρόπος συμπίεσης καθορίστηκε αρχικά το MPEG-2 λόγο του άριστου ιστορικού από τον χώρο του DVD, υψηλή ποιότητα και πολλά για την εποχή κανάλια, μετά πήγαμε στο MPEG-4 .
 
DVB-S

Είναι το πρώτο τις σειράς DVB 1994 , για την μετάδοση τις πληροφορίας χρησιμοποιεί τη διαμόρφωση QPSK (τετραπλή Ολίσθηση Φάσης), αφού το σήμα καλείται να διανύσει 36.000 km από το δορυφόρο στο κάτοπτρο του χρήστη. 
Η ολίσθηση φάσης αλλάζει τη φάση του σήματος που εκπέμπετε κάθε φορά και που αλλάζει το ψηφίο τις παλμοσειρας των 0 και 1. Με αυτό τον τρόπο η μετάδοση δεν χρησιμοποιεί ψηφία αλλά ζεύγη ψηφίων τα οποία ονομάζονται σύμβολα. Τα σύμβολα αναπτύσσονται πάνω στο τεταρτημόριο με αποτέλεσμα να παίρνουν τιμές 00-01-10-11 έτσι το dit rate της μετάδοσης είναι διπλάσιο από το symbol Rate αφού 1 symbol rate =2 bits.

To DVB-S χρησιμοποιεί τις μπάντες συχνοτήτων C 2,3-6,5 GHz την Ku 10.7-20 GHz και την Ka 20-30 GHz που είναι και το μέλλον τις δορυφορικής, χρησιμοποιεί κυκλική (δεξιόστροφη και αριστερόστροφη) πόλωση αλλά και γραμμική (οριζόντια και κάθετη) πόλωση.

 
DVB-T
Eίναι το νεότερο σύστημα και το πιο ισχυρό, χρησιμοποιεί διαμόρφωση COFDM (κωδικοποιημένη ορθογώνια πολυπλεξια με διαχείριση συχνότητας), χρησιμοποιεί τη μπάντα VHF-UHF 45-862 MHz, με πόλωση γραμμική (οριζόντια η κατακόρυφη).

Η διαμόρφωση COFDM είναι διαμόρφωση πολλών φερόντων σημάτων,η οποία χωρίζει το κύριο σήμα σε πολύ μικρότερα υποσηματα τα οποία εκπέμπονται σε διαφορετικές συχνότητες (sud carriers).
Η ορθογώνια πολυπλεξια στηρίζεται στην τεχνική ότι δυο χρονικές συναρτήσεις είναι ορθογώνιες (έχουν δηλαδή διαφορά 90 μοίρες) όταν το άθροισμα των γινομένων τους (για την ακρίβεια το γινόμενο των ορισμένων ολοκληρωμάτων τους) είναι μηδέν.
Τα ορθογώνια σήματα δεν αλληλοπαρεμβαλλονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα κατά την εκπομπή να μπορεί να μπαίνει το ένα ακριβώς πίσω από το άλλο κερδίζοντας έτσι πολύτιμο εύρος ζώνης.
 
DVB-C
Είναι το δεύτερο σε σειρά πρότυπο υλοποίησης. Στηρίζετε στην διαμόρφωση 64 QAM η και ακόμη μεγαλύτερη,QAM τεταρτημοριακη διαμόρφωση πλάτους αποτελεί το ψηφιακό ανάλογο της αναλογικής διαμόρφωσης ΑΜ, πρόκειται για ένα συνδυασμό των διαμορφώσεων PSK[Phase Shift Keying] και ΑΜ, αφού κατά την διαμόρφωση αλλάζει το πλάτος αλλά και η φάση του σήματός.
Το DVB-C για τις ανάγκες τις καλωδιακής τηλεόρασης χρησιμοποιεί εύρος ζώνης 5-822 MHz, το συχνοτικο διάστημα 5-45 MHz χρησιμοποιείτε για interactive υπηρεσίες.

Για την διανομή του σήματος κρατώντας ψηλά την ποιότητα το σήμα μετατρέπετε με ειδικές μονάδες (transmodulators QPSK σε QAM) 64 QAM.

Προσπαθώ να ενημερώσω χωρίς να υπεισέλθω σε μαθηματική ηλεκτρονική ορολογία αλλά αυτό είναι λίγο δύσκολο. 

Μονάδες Μέτρησης [Αφορούν κυρίως τεχνικούς με εξειδικευμένα όργανα ] 

MER. Αναλογία σφάλματος διαμόρφωσης (Οσο αυξάνει η ένδειξη τόσο βελτιώνεται το σήμα).

BER. Αναλογία η ρυθμός εσφαλμένων bit (Οσο μικραίνει το BER τόσο καλύτερο είναι το σήμα λήψης) .

CSI. Θόρυβος σε κάθε φέρουσα σήματος (Οσο μικραίνει τόσο καλύτερο είναι το σήμα).

C/N. Αναλογία μέσης στάθμης σήματος και της μέσης στάθμης θορύβου μέσα στο εύρος καναλιού[πολύ δύσκολη μέτρηση λόγο πολλών παραγόντων).

Constellation diagram. Διάγραμμα αστερισμού η καλύτερη μέτρηση (φανταστείτε ένα παζλ με κάθε ένα κουτάκι ένα QAM να σου λέει την τρέχουσα κατάσταση).
PAVL-2
PAVL-2
Leading Member
Leading Member

Άντρας Τόπος : Οπου με καλέσει η πατρίδα .
Ημερομηνία εγγραφής : 18/10/2012
Αριθμός μηνυμάτων : 2784


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Satellite - Terrestrial  TV Empty Απ: Satellite - Terrestrial TV

Δημοσίευση από PAVL-2 Σαβ 26 Ιουλ 2014 - 0:44

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[ Όσο είναι το ύψος που είναι εμφανές άλλο τόσο είναι το πακτωμένο  σε βάση οπλισμένου σκυροδέματος , υπολογισμένος αντοχή σε άνεμο 200km , η βρύση δεν είναι για πότισμα αλλά κυρίως για υγρασία για την γείωση  ]

Επίγεια λήψη .

Δυο τα κύρια στοιχεία 

Κεραία και Γραμμή μεταφοράς 
Υπάρχουν και άλλα που παίζουν ρόλο στην τέλεια λήψη και είναι , ενισχυτές κατανεμητές πρίζες  διακλάδωσης η τερματικές , όλα είναι μια αλυσίδα , έσπασε ένας κρίκος χάλασε το σύνολο .

Κεραίες λήψης
Τα κριτήρια που λαμβάνουμε υπόψη είναι: η απολαβή της κεραίας (gain), η κατευθυντικότητα της, η απόρριψη οπισθίου λοβού, η καμπύλη απόκρισης (απολαβή σήματος σε σχέση με τη συχνότητα λήψης), η αντίσταση καθώς και η αντοχή της στον αέρα.

Απολαβή της κεραίας είναι εκείνο το στοιχείο που μας δείχνει πόσο περισσότερο σήμα μας αποδίδει η κεραία μας σε σχέση με ένα απλό δίπολο σε ορισμένη συχνότητα και εκφράζεται σε dB.

Ένα πράγμα που είναι από τα βασικά είναι να κατευθύνουμε την κεραία προς το κέντρο εκπομπής ,όταν αυτό είναι γνωστό , αλλιώς την περιστρεφουμε έχοντας συντονιστή σε γνωστό κανάλι και βλέποντας όχι την ισχύ στον δέκτη αλλά την ποιότητα .


Καλώδια  ομοαξονικά .
Στον τομέα αυτό πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή  υπαρχουν πολλοί  παράγοντες που αφορούν την ποιότητα  , οι κυριότεροι από αυτές είναι η  απώλεια σήματος ανά 100 μέτρα και η θωράκιση ,όσο καλύτερο είναι ένα καλώδιο τόσο απροβλημάτιστα θα έχουμε καλή εικόνα  στην πάροδο του χρόνου , ένα καλώδιο τις τάξης προδιαγραφής  Α+ Είναι ένα καλό  , όσο ποιο πολλά + υπαρχουν τόσο καλύτερο είναι , προσοχή όχι βίαιες συμπεριφορές  και γωνιές 90 μοιρών  απότομες  , εκεί μπορεί να χάσουμε μέχρι 40% του σήματος .
Προτιμάτε τα επώνυμα  , στον τομέα τον καλωδίων υπαρχουν Ελληνικά που είναι κλάσης     ανώτερα από τα καλύτερα. εισαγόμενα , επίσης καλό θα είναι  να έχουν εύρος συχνοτήτων από 5 - 2500 MHz με τις χαμηλότερες απώλειες .
Ένα μεγάλο σφάλμα που κάνουν σχεδόν όλοι είναι ότι δεν γειώνουν τον ιστό  με ξεχωριστή από την οικοδομή γείωση ,  μέγα έγκλημα  , κάθε μεταλλικό εξάρτημα στην γραμμή TV πρέπει να είναι γειωμένο και για αυτό φέρουν ειδική υποδοχή .


Έχει επεξεργασθεί από τον/την PAVL-2 στις Κυρ 27 Ιουλ 2014 - 11:25, 2 φορές συνολικά
PAVL-2
PAVL-2
Leading Member
Leading Member

Άντρας Τόπος : Οπου με καλέσει η πατρίδα .
Ημερομηνία εγγραφής : 18/10/2012
Αριθμός μηνυμάτων : 2784


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Satellite - Terrestrial  TV Empty Απ: Satellite - Terrestrial TV

Δημοσίευση από PAVL-2 Σαβ 26 Ιουλ 2014 - 17:29

Δορυφορική λήψη = Κάτοπτρο + LNB

Οι περισσότερες κεραίες λήψης (και εκπομπής) δορυφορικών σημάτων βασίζονται στην παράβολο. Η ιδανική παράβολος έχει μία μοναδική δυνατότητα: να συγκεντρώνει όλα τα σήματα που εισέρχονται στο κοίλο μέρος της και παράλληλα προς τον κεντρικό άξονα, σε ένα και μόνο σημείο, που ονομάζεται σημείο συγκέντρωσης (focal point). Όλα τα άλλα σήματα που εισέρχονται με γωνία ως προς τον κεντρικό άξονα ανακλώνται με τέτοιο τρόπο που να χάνουν το σημείο συγκέντρωσης.
ιδανική δορυφορική κεραία, ένα κάτοπτρο βασισμένο στην παράβολο, δεν είναι εφικτή για πολλούς λόγους. Μερικοί βασικοί λόγοι είναι οι παρακάτω:

 • Κάποια σήματα, τα οποία δεν εισέρχονται παράλληλα με τον κύριο άξονα του κατόπτρου, ανακλώνται στην άκρη της παραβόλου με τέτοιο τρόπο που πολλά από αυτά κατευθύνονται τελικά στο κύριο σημείο συγκέντρωσης (focal point).
 • Για τον ίδιο λόγο, κάποια από τα κύρια σήματα που εισέρχονται παράλληλα με τον κύριο άξονα λήψης, δεν ανακλώνται σωστά από την άκρη της παραβόλου και χάνουν το σημείο συγκέντρωσης.
 • Η ποιότητα κατασκευής της παραβολικής επιφάνειας πολλές φορές δεν είναι σωστή, με αποτέλεσμα να μην έχουμε την τέλεια παράβολο, κάτι που δημιουργεί απώλεια λήψης. Συχνά παρατηρούνται τοπικές παραμορφώσεις στην επιφάνεια μίας παραβόλου.
 • Η χοάνη και το LΝΒ που είναι τοποθετημένα κεντρικά και μέσα στο εύρος δέσμης λήψης της παραβολικής επιφάνειας δεν επιτρέπουν σε μέρος του σήματος να καταλήξει στο σημείο συγκέντρωσης.
 • Μία μεγάλη χοάνη λήψης μπορεί τελικά να κάνει λήψη σημάτων εκτός του κύριου άξονα.
 • Ο θόρυβος του εδάφους μπορεί να ανακλαστεί κατάλληλα από την άκρη της παραβολικής επιφάνειας και να φτάσει τελικά στο σημείο συγκέντρωσης.
 • Ο αστρικός θόρυβος από το διάστημα που εισέρχεται στην παραβολική επιφάνεια παράλληλα με τον κύριο άξονα, κατευθύνεται και αυτός στο σημείο συγκέντρωσης.
 • Κάποιο μέρος του ωφέλιμου σήματος απορροφάται από το υλικό της παραβολικής επιφάνειας.

Απολαβή (Gain) δορυφορικού κατόπτρου
Η απολαβή του παραβολικού κατόπτρου, είναι μέγεθος που έχει να κάνει με την ικανότητά του να οδηγεί την ενέργεια προς μία διεύθυνση. Τα χαρακτηριστικά που  επηρεάζουν την απολαβή είναι τα εξής:

 • Η διάμετρος παραβόλου
 • Το μέγεθος της επικαλυπτόμενης επιφάνειας από την χοάνη και το LΝΒ
 • Η ακρίβεια κατασκευής - συναρμολόγησης (βίδες, τρύπες, ενώσεις)
 • Η αδυναμία στην συγκέντρωση (από τυχόν μικρή στρέβλωση)

Κάθε ένα από τα παραπάνω μπορεί να αυξήσει αλλά και να μειώσει την απολαβή και, ως αποτέλεσμα, και την ποιότητα λήψης του δορυφορικού σήματος.
Ο μαθηματικός τύπος που δίνει την απολαβή (ενίσχυση) μίας ιδανικής, σε απόδοση, παραβολικής κεραίας είναι ο εξής   Ενίσχυση ([Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]): G = 10 log (π * διάμετρος / μήκος κύματος)2) (σε [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.])
Όπως φαίνεται και από τον τύπο η ενίσχυση μίας κεραίας μεγαλώνει με την αύξηση της διαμέτρου της και επίσης μεγαλώνει όσο αυξάνεται η συχνότητα (μήκος κύματος = 300 / συχνότητα σε ΜHz). Η ενίσχυση εκφράζεται σε dB (όπου κάθε 3 dB διαφορά σημαίνει διπλασιασμός ισχύος του σήματος). 
Απόδοση δορυφορικού κατόπτρου
Η απόδοση μίας κεραίας είναι μία μέτρηση του ποσοστού επί της % του σήματος που φτάνει στο σημείο συγκέντρωσης και, κατά συνέπεια, στην είσοδο του LΝΒ. Συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 55-80% για τις απλές κεραίες λήψης στο σπίτι. Δυστυχώς, δεν υπάρχει περίπτωση για αύξηση της απόδοσης των κεραιών, αφού οι έρευνες όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής έχουν φτάσει στο ανώτερό τους σημείο. Οι διαφορές πλέον είναι πάρα πολύ μικρές και στην ποιότητα των υλικών που επιλέγουμε (χοάνη λήψης, LΝΒ). Όσον αφορά τις μικροπαραμορφώσεις της παραβολικής επιφάνειας κατά την κατασκευή, αυτές είναι αναγνωρισμένες από τους παραγωγούς των κεραιών. Υπάρχει, μάλιστα, και ένας όρος (RMS deviation) που τις χαρακτηρίζει. Όσο πιο μικρή τιμή έχει αυτός ο όρος, τόσο καλύτερη ποιότητα κατασκευής έχει το κάτοπτρο.
Πρακτική (πραγματική) απολαβή δορυφορικού κατόπτρου
Ο τύπος της ιδανικής κεραίας λήψης πρέπει να μετατραπεί έτσι ώστε να εμπεριέχει και την απόδοση που δίνει ο κατασκευαστής. Έτσι έχουμε:
Απολαβή (Gain): G = 10 Ιog [(3.14 * διάμετρος)2 * απόδοση / (μήκος κύματος)2 * 100] (σε dBi).

Γενικά η απόδοση ([Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]) για τα παραβολικά κάτοπτρα έχει τιμή  από 60% μέχρι 75 %, δηλαδή περίπου 0,55. Στον παρακάτω πίνακα υπάρχει το επίπεδο ενίσχυσης σε dΒ στη συχνότητα 11 [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.], ανάλογα με τη διάμετρο και την απόδοση που δίνει ο κατασκευαστής.

Διάμετρος κατόπτρου (cm)                  Απόδοση κεραίας (%)
55%60%65%70%75%80%
4030,6731,0531,431,7232,0232,3
6034,234,5734,9235,2435,5435,82
8537,2237,637,9538,2738,5738,85
10038,6339,0139,3639,6839,9840,26
12040,2240,5940,9441,2641,5641,84
18043,7444,1244,4644,7845,0845,36
Εύρος δέσμης (Beamwidth)
Το ιδανικό δορυφορικό κάτοπτρο πρέπει να έχει ένα όσο το δυνατό στενότερο εύρος δέσμης που να στοχεύει μόνο τον επιλεγμένο δορυφόρο και να είναι «στεγανή άλλα σήματα και θόρυβο. Το εύρος (πλάτος) δέσμης μετριέται σε μοίρες και εκφράζει το γωνιακό άνοιγμα του κατόπτρου. Γενικά, όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος του κατόπτρου, τόσο μικρότερο είναι το πλάτος δέσμης. Όταν ένα κάτοπτρο έχει μεγάλο πλάτος δέσμης, τότε εκτός από τον δορυφόρο που στοχεύει, υπάρχει κίνδυνος να κατεβάσει σήματα και από δεύτερο δορυφόρο, τα οποία θα λειτουργήσουν ως παράσιτα και θα δημιουργήσουν παρεμβολές στο σήμα του εστιασμένου δορυφόρου. Το πλάτος δέσμης μετριέται στο σημείο που η στάθμη ισχύος είναι η μίση (3dB λιγότερη).
Εστιακό μήκος (Focal Lenght)
Ένα μέγεθος που χαρακτηρίζει το κάτοπτρο είναι η τιμή του κλάσματος της απόστασης του σημείου συγκέντρωσης ως προς την διάμετρο της παραβόλου (f/D).Όσο περισσότερα σήματα μπορεί να οδηγήσει ένα δορυφορικό κάτοπτρο στο LΝΒ, τόσο καλύτερο είναι. Για να γίνει βέβαια κάτι τέτοιο, πρέπει το LΝΒ να είναι στο σωστό σημείο. Η απόσταση του LΝΒ από το κάτοπτρο για τη μέγιστη δυνατή εστίαση, και έτσι και τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση ορίζεται με αυστηρά μαθηματικά, καθώς εξαρτάται από το βαθμό καμπυλότητας του κατόπτρου. Η απόσταση του LΝΒ από το κέντρο του κατόπτρου ονομάζεται εστιακό μήκος. Το εστιακό μήκος ορίζεται από τον κατασκευαστή και ποικίλει από κάτοπτρο σε κάτοπτρο. Γενικά για να καθορίσουμε την γεωμετρία της κεραίας ορίζουμε τον λόγο εστιακού μήκους προς διάμετρο (f/D). Όταν ο λόγος αυτός έχει μικρή τιμή, τότε μένει ανεκμετάλλευτο ένα μέρος της ανακλαστικής επιφάνειας του κατόπτρου, καθώς το LΝΒ είναι πιο κοντά στο πιάτο, ενώ όταν έχει μεγάλη τιμή, το LΝΒ βρίσκεται μακριά από την πιάτο, με αποτέλεσμα να συλλαμβάνει και μη επιθυμητά, παρασιτικά σήματα. Η τιμή (f/D) είναι αποτέλεσμα της μελέτης της κατασκευής, και είναι συνήθως μεταξύ 0,3 και 0,5 στα παραβολικά κάτοπτρα (στα offset κάτοπτρα μπορεί να φτάσει σε 0,6 ακόμα και σε 0,8). Τα κάτοπτρα ονομάζονται «βαθιά» όταν έχουν f/D < 0,33 και «ρηχά» όταν έχουν f/D > 0,38.
Αν ο κατασκευαστής αναφέρει στα χαρτιά του κατόπτρου ότι το f/D είναι 0,45 και το κάτοπτρό έχει διάμετρο 180 cm μπορούμε να υπολογίζουμε την απόσταση του σημείου συγκέντρωσης στα 81 cm. Ακόμα όμως και αν δεν γνωρίζουμε από τον κατασκευαστή αυτή την τιμή, μπορούμε να υπολογίσουμε την απόσταση του focal point από το βάθος του κατόπτρου με τον τύπο:
Σημείο Συγκέντρωσης: f = (R²)/4 *  βάθος παραβόλου (όπου R η ακτίνα του κατόπτρου)

Έτσι π.χ. αν έχουμε ένα κάτοπτρο 120 cm και μετρήσουμε το βάθος της παραβόλου 12,5 cm έχουμε: f = 6Ο2 / 4 * 12,5 = 72 cm.
Τα πιο «βαθιά» κάτοπτρα, (δηλαδή με μικρό f/D), έχουν το πλεονέκτημα του λιγότερου θορύβου, αλλά εκμεταλλεύονται μικρότερη επιφάνεια. Αντίθετα, τα κάτοπτρα με μεγάλο f/D εκμεταλλεύονται μεγαλύτερη επιφάνεια, αλλά συλλαμβάνουν περισσότερο παρασιτικό θόρυβο από το περιβάλλον. Μπορούμε να πούμε ότι ένα βαθύ κάτοπτρο «θυσιάζει» gain στο βωμό της μείωσης του θορύβου, σε αντίθεση με ένα «ρηχό», που εκμεταλλεύεται μεγαλύτερη επιφάνεια, επομένως αυξάνει το gain, αυξάνοντας όμως και τον παρασιτικό θόρυβο. Έτσι π.χ. σε χαμηλές γωνίες elevation, που η ανακλαστική επιφάνεια σχεδόν «κοιτάει» έδαφος, αν ο δορυφόρος είναι ισχυρός, και θέλουμε να αποφύγουμε τον θόρυβο προτιμότερο θα ήταν ένα «βαθύ» κάτοπτρο. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις (και ιδιαίτερα σε κινητά κάτοπτρα), ένα «ρηχό» κάτοπτρο είναι το προτιμότερο.


Θόρυβος κεραίας
Σε κάθε σήμα που λαμβάνεται, εισέρχεται και θόρυβος ο οποίος μειώνει την απόδοση της λήψης. Η σχέση είναι σήμα λήψης = πραγματικό σήμα + θόρυβος. Ο θόρυβος που «ενοχλεί» τη λήψη των μικροκυμάτων που εκπέμπουν οι δορυφόροι εμφανίζεται με τρεις διαφορετικές μορφές. α) Αστρικός θόρυβος: Είναι μία ακτινοβολία μεγάλου εύρους η οποία εκπέμπεται από τη μετατροπή ενέργειας στα άστρα. Το φαινόμενο είναι ισχυρό όταν εισέρχεται στον κύριο λοβό, ενώ η ισχυρότερη μορφή του είναι η ευθυγράμμιση του δορυφόρου με τον ήλιο. β) Θόρυβος εδάφους: Σε όλες τις θερμοκρασίες πάνω από το απόλυτο 0, η διέγερση των μορίων του ζεστού εδάφους δημιουργεί μεγάλου εύρους παρασιτικά σήματα, γνωστά ως θόρυβος εδάφους ή θερμικός θόρυβος. γ) Θόρυβος περιβάλλοντος: Είναι ο θόρυβος που παράγεται από κάθε είδους ηλεκτρική διέγερση από το γειτονικό περιβάλλον της κεραίας. Για παράδειγμα, διάφορα μοτέρ κίνησης, άνοιγμα διακόπτη φωτισμού, ξεκίνημα μηχανής αυτοκινήτου κ.ά. παράγουν ηλεκτρομαγνητικά σήματα διαφόρων συχνοτήτων που εισέρχονται στον λοβό της κεραίας.
Οι παραπάνω τρεις μορφές θορύβου ομαδοποιούνται και ονομάζονται θόρυβος κεραίας (antenna noise), ένας όρος που αναφέρεται και στα τεχνικά χαρακτηριστικά των κατασκευαστών. Είναι αποτέλεσμα κίνησης μορίων και αυξάνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας. Η μέτρηση γίνεται σε βαθμούς Kelvin και θεωρήθηκε ως σημείο αναφοράς για το ζεστό έδαφος των 290 οΚ (17 οC). Έτσι μπορούμε να πούμε ότι η σχέση είναι ως εξής: Θόρυβος κεραίας = Αστρικός Θόρυβος + Θόρυβος Περιβάλλοντος + Θόρυβος Εδάφους. Είναι προφανές ότι ο αστρικός θόρυβος (εκτός της ευθυγράμμισης του ηλίου) και ο θόρυβος περιβάλλοντος είναι πολύ μικροί επηρεασμοί σε σύγκριση με τον θόρυβο εδάφους. Δίνοντας λοιπόν μία κλίση στη χοάνη λήψης μακριά από το έδαφος, με αποτέλεσμα να κοιτά περισσότερο τον ουρανό (κάτι που συμβαίνει στα offset κάτοπτρα), μειώνουμε την επίδραση του εδάφους. Επίσης όσο πιο στενός είναι ο λοβός του κατόπτρου (όσο πιο μικρή, δηλαδή, δέσμη λήψης έχει), τόσο μικρότερος είναι ο επηρεασμός από τον θόρυβο. Στις μικρές διαμέτρους (κάτω του ενός μέτρου) έχουμε μεγάλη δέσμη λήψης. Τα κάτοπτρα αυτά, λοιπόν, δεν μπορεί παρά να είναι offset έτσι ώστε να μειώνεται ο επηρεασμός του εδάφους.

Τύποι Κατόπτρων 


Κάτοπτρο παραβολικό
Τα παραβολικά κάτοπτρα ήταν εκείνα που εμφανίστηκαν πρώτα στο χώρο της δορυφορικής επικοινωνίας. Σε συνδυασμό με τα άλλα απαραίτητα εξαρτήματα, όπως χοάνες λήψης και ρυθμιστές [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]έδωσαν τα πρώτα αποτελέσματα εκπομπής - λήψης, από και προς τους δορυφόρους, με πολύ καλά αποτελέσματα. Όλα τα άλλα είδη κατόπτρων εμφανίστηκαν αργότερα και βασιζόμενα στα παραβολικά κάτοπτρα, προσπάθησαν να ελαχιστοποιήσουν τις αδυναμίες τους.

Κάτοπτρο Offset

Ο τύπος αυτού του δορυφορικού κατόπτρου Offset, κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών για απευθείας δορυφορική λήψη στο σπίτι. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα κομμάτι της παραβολικής επιφάνειας όπου το σημείο συγκέντρωσης, είναι ακριβώς εκεί που νοητά θα ήταν αν υπήρχε ολόκληρη η παραβολική κατοπτρική επιφάνεια. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωσή η χοάνη παίρνει μία κλίση προς το κάτοπτρο με το LΝΒ να εξακολουθεί να είναι στο νοητό στο κέντρο της παραβόλου.

Κάτοπτρο Troidal
Μια παραλλαγή κατόπτρου με "[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]", είναι η δορυφορική κεραία τύπου Toroidal. Είναι μια κεραία με [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] που μοιάζει με το Gregorian σαν σχήμα, αλλά οι βασικές εξισώσεις διαφέρουν ενώ η επιφάνεια της δεν είναι παραβολική. Το σύστημα έχει ένα υπό-ανακλαστήρα που είναι κυρτός στη μία του επιφάνεια και κοίλος στις ορθογώνιες επιφάνειες. Το σχήμα του δορυφορικού κατόπτρου toroidal, καθορίζεται με βάση μαθηματικές εξισώσεις, που έχουν στόχο έχουν να δημιουργήσουν μία επιφάνεια, που θα εστιάζει μέγιστη, αλλά και ισόποση κατανομή σήματος σε πολλαπλά σημεία σε μια ακτίνα 45 μοίρες περίπου. Τα [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] τοποθετούνται σε μία βάση παρόμοια με αυτή του σφαιρικού κατόπτρου στοχεύοντας τον δευτερεύοντα ανακλαστήρα.

Κάτοπτρο Σφαιρικό
Στα σφαιρικά δορυφορικά κάτοπτρα η καμπύλη της ανακλαστικής επιφάνειας είναι σχεδιασμένη έτσι, που αν επεκταθεί νοητά θα δημιουργήσει μια σφαίρα. Δημιουργούν Πολλαπλά Σημεία Εστίασης στη ανακλαστική επιφάνειας, για λήψη διαφορετικών δορυφόρων. Τα [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] τοποθετούνται σε μια ειδική βάση στήριξης μπροστά στο δορυφορικό κάτοπτρο, και ρυθμίζονται έτσι ώστε να κάνουν χρήση διαφορετικού σημείου της αντανακλαστικής επιφάνειας του κατόπτρου. Οι σφαιρικές κεραίες χρησιμοποιούνται για λήψη διαφορετικών δορυφόρων, που απέχουν έως ± 20ο από τον κύριο άξονα του κατόπτρου

Κάτοπτρο Cassegrain
Το δορυφορικό κάτοπτρο Cassegrain είναι μία παραβολική δορυφορική κεραία με [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]. Το πλεονέκτημά της είναι ότι είναι πολύ λεπτή, αφού ο επιπλέον ανακλαστήρας «μαζεύει και ανακλά τα δορυφορικά σήματα πολύ πιο πριν από το κύριο σημείο συγκέντρωσης. Το μειονέκτημά της είναι ότι ο δεύτερος ανακλαστήρας «μπλοκάρει» και αυτός με τη σειρά του τα σήματα που εισέρχονται στην κυρίως παραβολική επιφάνεια. Αυτό το ποσοστό σκίασης βέβαια θεωρείται αμελητέο σε μεγάλων διαστάσεων κάτοπτρα.

Κάτοπτρο Planar Ararays
Οι δορυφορικές κεραίες αυτού του είδους χρησιμοποιήθηκαν αρχικά από το στρατό για πολλά χρόνια. Με την έλευση των ισχυρών [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] δορυφόρων, αυτές οι μικρές επίπεδες κεραίες έγιναν αμέσως γνωστές. Σε αντίθεση με τα άλλες δορυφορικές κεραίες, που συγκεντρώνουν τα [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] σε ένα σημείο, οι επίπεδες κεραίες συγκεντρώνουν μέρος του δορυφορικού σήματος σε πολλές, μικρές κυψέλες επάνω στην επιφάνειά τους.

Kάτοπτρο Backfire
Το δορυφορικό κάτοπτρο Backfire, είναι μία παραβολική κεραία με [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.][/b]. Το χαρακτηριστικό της είναι ότι ο δεύτερος ανακλαστήρας είναι περίπου το 10% από τη διάμετρο της κύριας παραβολικής επιφάνειας και ο κυματοδηγός που φτάνει περίπου μέχρι λίγα εκατοστά πριν από αυτόν. Μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι παρ όλη τη μικρή διάμετρο του δεύτερου ανακλαστήρα, έχουμε και εδώ ένα μικρό «μπλοκάρισμα» σε ένα μέρος του σήματος που εισέρχεται στην κύρια παράβολο.


Kάτοπτρο Gregorian
Το δορυφορικό κάτοπτρο Gregorian, είναι μία δορυφορική κεραία Διπλής Ανάκλασης, που θα μπορούσε να θεωρηθεί υποκατηγορία της Cassegrain. Συγκεντρώνει τα πλεονεκτήματα της απλής offset κεραίας με τον καλύτερο σχεδιασμό της τοποθέτησης του [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] στην πίσω πλευρά. Έτσι το LNB είναι προστατευμένο από τον καιρό και τον επιπλέον θόρυβο που παράγει ο ήλιος. Ο επιπλέον ανακλαστήρας μεγαλώνει την απόδοση του κατόπτρου, αφού «βλέπει» πολύ καλύτερα όλη την κυρίως επιφάνεια.


Έχει επεξεργασθεί από τον/την PAVL-2 στις Κυρ 27 Ιουλ 2014 - 18:59, 1 φορά
PAVL-2
PAVL-2
Leading Member
Leading Member

Άντρας Τόπος : Οπου με καλέσει η πατρίδα .
Ημερομηνία εγγραφής : 18/10/2012
Αριθμός μηνυμάτων : 2784


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Satellite - Terrestrial  TV Empty Απ: Satellite - Terrestrial TV

Δημοσίευση από PAVL-2 Σαβ 26 Ιουλ 2014 - 20:09

LNB (Low-Noise Block)
 
Η «καρδιά» μιας δορυφορικής εγκατάστασης και το πιο πολύπλοκο εξωτερικό κομμάτι της είναι το LNB, δηλαδή το εξάρτημα που τοποθετείται σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο του δορυφορικού κατόπτρου, το σημείο εστίασης, ώστε να συγκεντρώνει όλο το ανακλώμενο ηλεκτρομαγνητικό κύμα που συλλαμβάνει η κατοπτρική επιφάνεια (δηλαδή ουσιαστικά να κάνει την δορυφορική λήψη).
Το ακατέργαστο αυτό συγκεντρωμένο σήμα, το LNB επεξεργάζεται με δύο τρόπους. Ενισχύει τη χρήσιμη, αλλά πολύ ασθενική ηλεκτρομαγνητική (συλληφθείσα από το κάτοπτρο) ακτινοβολία και στη συνέχεια την υποβιβάζει σε χαμηλότερες συχνότητες (που ονομάζουμε μέσες ή ενδιάμεσες (IF)), για να μπορούν να οδηγηθούν σε έναν δορυφορικό δέκτη με ένα απλό ομοαξονικό καλώδιο.
Το LNB (Low Noise Block), όπως ακριβώς προδίδει και το όνομα του- είναι μία μονάδα χαμηλού θορύβου που σκοπό έχει τη λήψη, την ενίσχυση και τη μετατροπή των υπερύψηλων συχνότητας κυμάτων (συχνότητες των 12,0 GHz από τους δορυφόρους που «φέρουν επάνω τους» την εικόνα και τον ήχο των ψηφιακών προγραμμάτων) που συλλέχθηκαν από τη χοάνη σε πολύ μικρότερης συχνότητας φέρουσες σήματα, που είναι πολύ απλό να ταξιδέψουν μέσα από το ομοαξονικό καλώδιο μέχρι τον δέκτη χωρίς σοβαρές απώλειες. Το συνολικό κέρδος των LΝΒ είναι μεταξύ 50 και 60 db. Το pin που βρίσκεται στο βάθος του κυματοδηγού είναι στην ουσία η κεραία λήψης. Η όλη μονάδα είναι αυστηρά στεγανοποιημένη για τον λόγο ότι η παραμικρή υγρασία και σκόνη μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή της. (Τα περισσότερα Head Unit ευρείας κατανάλωσης πλέον συνδυάζουν την χοάνη, τον πολωτή και το LΝΒ σε μία μονάδα, ενώ άλλα έχουν επιμέρους μονάδες που πρέπει να συνδεθούν μεταξύ τους. Στη δεύτερη περίπτωση, πρέπει να τοποθετηθούν ανάμεσα φλάντζες από λάστιχο για απόλυτη στεγανότητα).

Είδη των LΝΒ

Τα LΝΒ της μπάντας Κu είναι πλέον όλα τύπου universal (δηλαδή λειτουργούν και στην χαμηλή και στην υψηλή μπάντα) και συναντώνται σε δύο τύπους: Με ενσωματωμένη χοάνη, για τα δορυφορικά κάτοπτρα offset, και σε τύπο 0-120 (φλάντζας) που χρησιμοποιούνται κυρίως σε μεγάλα παραβολικά κάτοπτρα, αλλά με τα κατάλληλα feeds μπορούν να χρησιμοποιηθεί και στα κάτοπτρα offset.
Τα LNB ενσωματωμένης χοάνης που είναι και τα πιο συνηθισμένα τα συναντούμε με μία, δύο, τέσσερις ή και οχτώ εξόδους, ώστε να τροφοδοτούν ταυτόχρονα έναν, δύο, τέσσερις ή και οχτώ διαφορετικούς δορυφορικούς δέκτες. Τα πιο συνηθισμένα LNB είναι αυτά με μία έξοδο, που τα ονομάζουμε «απλά» ή «Single». Αντίστοιχα, αυτά με δύο εξόδους τα ονομάζουμε «διπλά» ή «Twin» αυτά με τέσσερις εξόδους τα ονομάζουμε «Quad» ή «τεσσάρια» και τέλος αυτά με τις οκτώ εξόδους ονομάζονται «οκταπλά».
 
Τα «Quad» μοιάζουν στην εμφάνιση με τα «Quattro» που χρησιμοποιούνται σε κεντρικές εγκαταστάσεις ή επαγγελματικά κάτοπτρα. Τα «Quattro», στις τέσσερις εξόδους τους προσφέρουν μόνο ένα από τα τέσσερα τμήματα της μπάντας Κu (Η/Low, Η/High, V/Low, V/High). Η επιλογή του επιθυμητού τμήματος της μπάντας Κu από τον δέκτη γίνεται στην συνέχεια με χρήση ειδικού πολυδιακόπτη.
 
Μια τεχνολογία LNB που παρουσιάστηκε και έχει σχέση με τον τρόπο διανομής των σημάτων που λαμβάνει είναι τα Unicable. Στα LNB αυτού του είδους μπορούν να συνδεθούν με ένα μόνο καλώδιο πολλοί δέκτες σε σειρά μεταξύ τους κάνοντας χρήση της δυνατότητας Loop Through που έχουν οι δορυφορικοί δέκτες και να λαμβάνουν (έως 4 δέκτες) διαφορετικά προγράμματα συγχρόνως, δηλαδή να μπορεί ο κάθε δέκτης να κάνει λήψη από οποιαδήποτε πόλωση του LNB. Άλλος τρόπος σύνδεσης των δεκτών με Unicable LNB είναι με χρήση combiners. Στην περίπτωση χρήσης αυτού του είδους LNB, απαιτείται φυσικά χρήση δέκτη που υποστηρίζει αυτή την τεχνολογία.
 

Να αναφέρουμε τέλος ότι υπάρχουν και κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως τα LΝΒ με δύο ή και τρεις χοάνες με ενσωματωμένο διακόπτη DiSEqC 1.0 που χρησιμοποιούνται για λήψη παράκεντρων δορυφόρων, και μονά LNB με ενσωματωμένο διακόπτη DiSEqC για σύνδεση με αυτό και δεύτερου LNB.

Τάση πόλωση LNB 

Την ταση και την πόλωση την διενεργεί ο δεκτης ανάλογα την συχνότητα που επιλέγουμε καθε στιγμη .
Υπαρχουν τεσσερις δυνατές καταστάσεις που μπορει να εχει το LNB , μια καθε φορα .

V.L...13V  [0 KHz]
V.H...13V [22 KHz]
H.L...18V  [0 KHz]
H.H...18V [22 KHz]
PAVL-2
PAVL-2
Leading Member
Leading Member

Άντρας Τόπος : Οπου με καλέσει η πατρίδα .
Ημερομηνία εγγραφής : 18/10/2012
Αριθμός μηνυμάτων : 2784


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Satellite - Terrestrial  TV Empty Απ: Satellite - Terrestrial TV

Δημοσίευση από PAVL-2 Σαβ 26 Ιουλ 2014 - 22:28

Εγκατάσταση .

Πρώτα από όλα πρέπει να έχουμε  αποφασίσει  τον ους  δορυφόρους που θέλουμε να έχουμε , για να μην υπάρξουν προβλήματα  και σπαζοκεφαλιές καλό είναι να συμβουλευτειτε ένα δωρεάν εργαλείο ( lyngsat ) για να δούμε εάν ο δορυφόρος που θέλουμε  είναι δυνατή η λήψη του από την θέση μας  , με τη ένταση σήματος , και διάμετρο κατόπτρου , μας προσφέρει πολύ μεγάλη βοήθεια  με λίγη  εξοικείωση , προσωπικά χωρίς αυτό ποτέ δεν ξεκινώ   εγκατάσταση .

Παράδειγμα με βήματα .

Α.  [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Β.[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Γ.[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Δ.[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Ποιο απλά δεν γίνετε .
PAVL-2
PAVL-2
Leading Member
Leading Member

Άντρας Τόπος : Οπου με καλέσει η πατρίδα .
Ημερομηνία εγγραφής : 18/10/2012
Αριθμός μηνυμάτων : 2784


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Satellite - Terrestrial  TV Empty Απ: Satellite - Terrestrial TV

Δημοσίευση από PAVL-2 Κυρ 27 Ιουλ 2014 - 11:16

Δεύτερη κίνηση η προμήθεια υλικών  , προσπαθήστε  να βρείτε  όσο το δυνατό καλύτερα και επώνυμα  υλικά , αξίζει να δώσουμε το κάτι παραπάνω .
Βάση στήριξης  , εδω μεγάλη προσοχή  , η ασφάλεια πάνω από όλα  , μια καλή σταθερή βάση ποτέ δεν σε προβλημάτισε  και από πλευράς λήψης και από πλευράς ασφάλειας , καλύτερα να το παρακάνουμε παρά  αστοχίες .
Ο ιστός  πρέπει να είναι απόλυτα κάθετος , κάτι λιγότερο από το τέλειο δεν είναι αποδεκτό .
Βλέπω ιστούς που πωλούν και είναι τα μαύρα τους τα χάλια εκτός μερικών εξαιρέσεων ,έχουν μάθει να πωλούν χωρίς να αναγράφουν στοιχεία που αφορούν την αντοχή σε φορτία , σε καμία δική μου εγκατάσταση δεν έχω χρησιμοποιήσει ιστό η βάση εμπορίου , προτιμώ  να κατασκευάσω  εγώ από σωλήνα χωρίς ραφή  βαρέως τύπου .
 
Πάμε τώρα στην εγκατάσταση απλού κατόπτρου με ένα LNB , τοποθετούμε το κάτοπτρο στην κάθετη βάση  και στηρίζουμε  χωρίς ωστόσο  να το σφίξουμε τελείως  για να μπορούμε να το περιστρέψουμε , ανάλογα το δορυφόρο την θέση μας  γεωγραφικά γίνεται και η ανύψωση  ,υπάρχουν πολλά προγράμματα ελεύθερα που σε χάρτη βλέπουμε την θέση  τοποθέτησης και με επιλογή δορυφόρου  μας βγάζει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ( ανύψωση , αζιμούθιο , περιστροφή LNB ) , αυτό είναι ο ένας τρόπος , ο άλλος είναι με την χρήση εξειδικευμένων  οργάνων  ,εδω τα πράγματα είναι απλούστερο για το λόγο ότι όλες τις παραμέτρους τις έχεις έτοιμες  και μπορείς να κάνεις και επιτόπια αξιολόγηση λήψης και ποιότητας .

Δεν είναι λίγοι που φτάνουν σε κατάσταση να ανεβάσουν tv και δέκτη στην θέση εγκατάστασης  για να κάνουν την τοποθέτηση ( αποδεκτό αλλά όχι σωστό ) .
PAVL-2
PAVL-2
Leading Member
Leading Member

Άντρας Τόπος : Οπου με καλέσει η πατρίδα .
Ημερομηνία εγγραφής : 18/10/2012
Αριθμός μηνυμάτων : 2784


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Satellite - Terrestrial  TV Empty Απ: Satellite - Terrestrial TV

Δημοσίευση από PAVL-2 Κυρ 27 Ιουλ 2014 - 18:55

Εγκατάσταση με δυο LNB με παράκεντρη λήψη  για δυο δέκτες με χρήση διακόπτη DiSEqC .


Εδώ έχουμε δυνατότητα να έχουμε  δεξιά και αριστερά  του κεντρικού LNB και άλλα LNB λόγω του μεγέθους του κατόπτρου ,προτίμησα να τοποθετήσω μεγαλύτερο από το αυτό που ήταν κανονικά για την τοποθεσία   ώστε να έχω αυτή την δυνατότητα ,λόγω ότι η παράκεντρη  λήψη δεν είναι σε μεγάλη απόσταση  [σε μοίρες ] από το κεντρικό έχω αρκετά καλή απόδοση , όσο απομακρυνομαστε από το κεντρικό τόσο δυσκολεύουν τα πράγματα .

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
PAVL-2
PAVL-2
Leading Member
Leading Member

Άντρας Τόπος : Οπου με καλέσει η πατρίδα .
Ημερομηνία εγγραφής : 18/10/2012
Αριθμός μηνυμάτων : 2784


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Satellite - Terrestrial  TV Empty Απ: Satellite - Terrestrial TV

Δημοσίευση από panoshm Κυρ 27 Ιουλ 2014 - 19:08

PAVL-2 έγραψε:
Ένα μεγάλο σφάλμα που κάνουν σχεδόν όλοι είναι ότι δεν γειώνουν τον ιστό  με ξεχωριστή από την οικοδομή γείωση ,  μέγα έγκλημα  , κάθε μεταλλικό εξάρτημα στην γραμμή TV πρέπει να είναι γειωμένο και για αυτό φέρουν ειδική υποδοχή .
Χρήστο, αν η γείωση είναι θεμελιακή και η αντίσταση γείωσης είναι <1Ω τότε δεν είναι αποδεκτό να τα γειώνεις όλα μαζί? (πίνακες-rack ασθενών-αλεξικέραυνα-μεταλλικά μέρη λεβητοστασίου-ψυχροστασίου-μεταλλικό σκελετό τυχόν μεταλλικού κτιρίου, μετασχηματιστή υποσταθμού, ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος κλπ)
panoshm
panoshm
Moderator
Moderator

Άντρας Ηλικία : 49
Τόπος : Αθήνα
Ημερομηνία εγγραφής : 11/10/2012
Αριθμός μηνυμάτων : 2926


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Satellite - Terrestrial  TV Empty Απ: Satellite - Terrestrial TV

Δημοσίευση από PAVL-2 Κυρ 27 Ιουλ 2014 - 19:30

panoshm έγραψε:
PAVL-2 έγραψε:
Ένα μεγάλο σφάλμα που κάνουν σχεδόν όλοι είναι ότι δεν γειώνουν τον ιστό  με ξεχωριστή από την οικοδομή γείωση ,  μέγα έγκλημα  , κάθε μεταλλικό εξάρτημα στην γραμμή TV πρέπει να είναι γειωμένο και για αυτό φέρουν ειδική υποδοχή .
Χρήστο, αν η γείωση είναι θεμελιακή και η αντίσταση γείωσης είναι <1Ω τότε δεν είναι αποδεκτό να τα γειώνεις όλα μαζί? (πίνακες-rack ασθενών-αλεξικέραυνα-μεταλλικά μέρη λεβητοστασίου-ψυχροστασίου-μεταλλικό σκελετό τυχόν μεταλλικού κτιρίου, μετασχηματιστή υποσταθμού, ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος κλπ)Το μεγάλο πρόβλημα ειναι οτι η κεραια σαν θεση τοποθέτησης ειναι σχεδον παντα στο υψηλότερο τμημα μιας οικοδομής , αυτο και μονο την κανει ιδανική για κρούση κεραυνού , αυτος ειναι και Λόγος που δεν θα προτιμουσα την γειωση τις οικοδομής σε καμία περίπτωση .

Αλεξικεραυνο στον ιδιο αγωγό με την γειωση οικοδομής ;  hitten 
Εγκληματική ενεργεια .

Ολα τα υπολοιπα ( πλην Υποσταθμός ) που αναφέρεις σε μια καλη γειωση δεν εχουν πρόβλημα , Υποσταθμός μονος του .
PAVL-2
PAVL-2
Leading Member
Leading Member

Άντρας Τόπος : Οπου με καλέσει η πατρίδα .
Ημερομηνία εγγραφής : 18/10/2012
Αριθμός μηνυμάτων : 2784


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Satellite - Terrestrial  TV Empty Απ: Satellite - Terrestrial TV

Δημοσίευση από PAVL-2 Δευ 28 Ιουλ 2014 - 21:26

Εγκατάσταση κατόπτρου  wave frontier T90  [ 29-07-2014  07.00 ]
Οταν κανεις το μεράκι σου η απόλαυση δεν πληρώνετε , απο τις ποιο πολυσυνθετες εγκαταστάσεις με ιδιαίτερες απαιτήσεις που αξιζει την κούραση τον χρονο και τα χρηματα .

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]


8 SAT στο πιάτο 

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Το βασικότερο είναι αυτό Ber 1.0E-9 
τη σημαίνει ; 1 λανθασμένο bit κάθε 1.000.000.000

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
PAVL-2
PAVL-2
Leading Member
Leading Member

Άντρας Τόπος : Οπου με καλέσει η πατρίδα .
Ημερομηνία εγγραφής : 18/10/2012
Αριθμός μηνυμάτων : 2784


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Satellite - Terrestrial  TV Empty Απ: Satellite - Terrestrial TV

Δημοσίευση από PAVL-2 Τετ 30 Ιουλ 2014 - 17:02

Οι δορυφοροι που θέλαμε  ηταν .
Από δεξιά προς αριστερά βλέποντας από εμπρός .
Ν1---4,9---SIRIUS
N2---9,0---EUTELSAT  [OTE]
N3---13,0---HOT BIRD [NOVA]
N4---16,0---EUTELSAT
N5---19,2---ASTRA
N6---26,0---BARD
N7---39,0---HELLAS SAT
N8---42,0---TURKSA

Όλη η εγκατάσταση  είναι σχετικά  εύκολη αρκεί  να γνωρίζεις τις ιδιαιτερότητες  του κατόπτρου , εάν συντονιστής στην θέση 0  σε έναν  δορυφόρο ισχυρό   πχ Αstra 19,2  και κατέβει με  τέλειο σήμα έπειτα συντονίζεις  τους  ακριανούς του τόξου  χωρίς  να μεταβάλλεις   ανύψωση και αζιμούθιο   Παρά μόνο  με τη  επιλογή τιμονιέρας  ώστε να  πιάσουμε   την γεωμετρία  τον  δορυφορικών θέσεων .
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Φυσικά όλα αυτά χωρίς  πεδιομετρο δεν νοούνται  , εγώ για  την συγκεκριμένη  εγκατάσταση  χρησιμοποίησα δυο ψηφιακά .

Ορισμένα χόμπι απαιτούν  ακριβά και εξειδικευμένα εργαλεία  που ποτέ δεν θα τα κάνεις απόσβεση  , κοντά στην ηθική ικανοποίηση τίποτε δεν είναι ακριβό , οι ώρες που θα αφιερώσεις για  book2    Δεν είναι ούτε πέντε ούτε δέκα ούτε είκοσι ,όποτε   Δεν είναι κάτι απλό , λυνεις  μια απορία και σου δημιουργούνται άλλες πέντε  , και άντε ξανά  book3  πρέπει να αφιερώσεις χρόνο  , πολύ χρόνο με καθαρό μυαλο .

Η πρώτη εγκατάσταση θα είναι βουνό απότομο  η δεύτερη θα έχει ομαλή πρόσβαση με  ενδιάμεση στάση , και η επόμενη θα είναι  σε πλάτωμα  . Excited
PAVL-2
PAVL-2
Leading Member
Leading Member

Άντρας Τόπος : Οπου με καλέσει η πατρίδα .
Ημερομηνία εγγραφής : 18/10/2012
Αριθμός μηνυμάτων : 2784


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Satellite - Terrestrial  TV Empty ΧΑΡΤΗΣ ΣΥΧΝΟΤΉΤΩΝ

Δημοσίευση από PAVL-2 Παρ 1 Αυγ 2014 - 20:49

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
PAVL-2
PAVL-2
Leading Member
Leading Member

Άντρας Τόπος : Οπου με καλέσει η πατρίδα .
Ημερομηνία εγγραφής : 18/10/2012
Αριθμός μηνυμάτων : 2784


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Satellite - Terrestrial  TV Empty Απ: Satellite - Terrestrial TV

Δημοσίευση από PAVL-2 Πεμ 14 Αυγ 2014 - 18:26

Μετρήσεις σε Επίγεια TV [ Πολύ καλή ποιότητα ]

 [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
PAVL-2
PAVL-2
Leading Member
Leading Member

Άντρας Τόπος : Οπου με καλέσει η πατρίδα .
Ημερομηνία εγγραφής : 18/10/2012
Αριθμός μηνυμάτων : 2784


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Satellite - Terrestrial  TV Empty Απ: Satellite - Terrestrial TV

Δημοσίευση από PAVL-2 Πεμ 14 Αυγ 2014 - 18:35

Μετρήσεις σε Δορυφορική TV [ Κάτω του μετρίου η ποιότητα λήψης  , προβλήματα όταν οι καιρικές συνθήκες χειροτερεύουν με οριακή λήψη σε διάφορες πολώσεις  ]

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
PAVL-2
PAVL-2
Leading Member
Leading Member

Άντρας Τόπος : Οπου με καλέσει η πατρίδα .
Ημερομηνία εγγραφής : 18/10/2012
Αριθμός μηνυμάτων : 2784


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης