My Garmin Sat Nav
Καλώς ήλθατε στο My Garmin Sat Nav ‼️

Πρέπει να συνδεθείτε ή να κάνετε εγγραφή γιά να έχετε πρόσβαση σε όλο το forum

Welcome to My Garmin Sat Nav !!

You must Log in or Register to gain full forum accessΕγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

My Garmin Sat Nav
Καλώς ήλθατε στο My Garmin Sat Nav ‼️

Πρέπει να συνδεθείτε ή να κάνετε εγγραφή γιά να έχετε πρόσβαση σε όλο το forum

Welcome to My Garmin Sat Nav !!

You must Log in or Register to gain full forum access

My Garmin Sat Nav
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Τεχνική Ορολογία

3 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Τεχνική Ορολογία   Empty Τεχνική Ορολογία

Δημοσίευση από PAVL-2 Πεμ 14 Νοε 2013 - 22:54

1-2
Ψάχνοντας στα αρχεία μου βρεθηκα επάνω σε αυτό , για έμενα τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ μεγάλο βοηθειμα .


 
1080 P
Το ύψιστο επίπεδο υψηλής ευκρίνειας.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προβάλλει εικόνα υψηλής ευκρίνειας με τη μέγιστη δυνατή ανάλυση που καθορίζει η προδιαγραφή HD, επιτυγχάνοντας απίστευτο βαθμό λεπτομέρειας, εξαιρετική χρωματική ακρίβεια και εκπληκτική διαύγεια στις σκηνές με γρήγορη κίνηση.


24 Bit D/A Converter
Ο υψηλής ανάλυσης μετατροπέας DAC 24-Bit σας δίνει την δυνατότητα εύκολης και ακριβής αναπαραγωγής των ψηφιακών σας δεδομένων


3 PreOuts
Οι 3 προεξόδοι αναφέρονται στον αριθμό των εξόδων προενίσχυσης.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις εξόδους για να συνδέσετε ηχεία και subwoofer με 3 εξωτερικούς ενισχυτές της Alpine ή έναν πολυκάναλο ενισχυτή


4-Volt PreOut
Ο μετατροπέας της Alpine DC-DC διπλασιάζει την τάση προεξόδου από δύο σε τέσσερα volts.Αυτή η προσθήκη τάσεως διασφαλίζει την ακεραιότητα του μουσικού σήματος σε κάθε ακουστικό επίπεδο.


AAC
Νέα συμπιεσμένη μορφή αρχείων ήχου για απαράμιλλη ποιότητα ήχου με μικρότερο μέγεθος αρχείων.


Adsl (Asymmetric Digital Subscriber Line)
Τεχνολογία για τη διαβίβαση ψηφιακών πληροφοριών σε υψηλό εύρος ζώνης πάνω απο τις υπάρχουσες τηλεφωνικές γραμμές. Αντίθετα απο την κανονική τηλεφωνική υπηρεσία dial-up, το ADSL παρέχει συνεχή σύνδεση. Το ADSL χρησιμοποιεί ασύμμετρη ροή δεδομένων , δεδομένου οτι χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του καναλιού για να διαβιβάσει πληροφορίες στον χρήστη και μόνο ένα μικρό μέρος για να λάβει πληροφορίες απο τον χρήστη. Μεταφέρει ταυτόχρονα τις αναλογικές πληροφορίες (φωνής) στην ίδια γραμμή. Προσφέρεται γενικά για μεταφορά δεδομένων με ταχύτητες που κυμαίνονται απο 512 Kbps μέχρι 6 Mbps. Μια μορφή ADSL, γνωστή ως universal ADSL ή G.lite, έχει εγκριθεί ως πρότυπο απο το ITU-TS."


Ag/ Lr
Μία ειδική επίστρωση που χρησιμοποιείται στις οθόνες της Pioneer, η οποία ελαχιστοποιεί τις ανακλάσεις και την γυαλάδα για άνετη θέαση.


Ai-NET
Το σύστημα Ai-NET συνδέει συσκευές υψηλής απόδοσης διαμέσου high-speed bus,παρέχοντας καλύτερης ποιότητας ήχο,και ακόμα πιο εύκολη αναβάθμιση του συστήματος.


Amplifier Link
Επιτρέπει τον άμεσο χειρισμό των παραμέτρων επεξεργασίας ήχου και των προβάλει τις συνθήκες ενίσχυσης απευθείας από την κεντρική μονάδα.


Angle
Η γωνία ανάγνωσης της οθόνης μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με το σημείο εγκατάστασης του ηχοσυστήματος και να προσαρμοστεί ιδανικά στις απαιτήσεις και τη θέση του οδηγού.


Ari
Σύστημα πληροφοριών οδικής κυκλοφορίας που έχει αναπτύξει η Blaupunkt. Με τη βοήθεια του ARI και της ανάλογης (από την πλευρά του σταθμού) κωδικοποίησης, πραγματοποιείται η αναγνώριση των σταθμών που εκπέμπουν αυτές τις πληροφορίες (SK), καθώς και η εκφώνηση των μηνυμάτων οδικής κυκλοφορίας (SDK), ακόμα κι όταν λειτουργεί το κασετόφωνο ή ο μηχανισμός CD, ή έχετε χαμηλώσει εντελώς την ένταση του ραδιοφώνου.


Atrac3
Το ATRAC3 είναι μια τεχνολογία συμπίεσης του ήχου που χρησιμοποιείται στην κάρτα μνήμης “Magic Gate Memory Stick” και στα MDLP.Οι ψηφιακές μουσικές πληροφορίες μπορούν να συμπιεσθούν στο 1/10 του όγκου ενός συμβατικού μουσικού CD.Μια κάρτα μνήμης χωρητικότητας 64 MB μπορεί να καταγράψει περίπου 60 λεπτά μουσικής.


Aux-In
Είσοδος στερεοφωνικού προενισχυτή, στην οποία συνήθως συνδέεται ένα CD-Changer. Εναλλακτικά μπορούν, επίσης, να συνδεθούν διάφορες εξωτερικές πηγές ήχου, όπως φορητά CD-Player ή MP3-Player.


AV Selection Mode
Μία πραγματικά ευέλικτη λειτουργία. Παρέχει δυνατότητα επιλογής μεταξύ αρκετών προκαθορισμένων ρυθμίσεων,καθώς και μιας καθοριζόμενης από τον χρήστη ρύθμισης, για τη βελτίωση των χρωμάτων και της ευκρίνειας της εικόνας σε διαφορετικές συνθήκες προβολής. Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν τέλεια εικόνα, σε κάθε περίπτωση.


Avic
Αποτελεί παράγωγο των αρχικών των λέξεων Audio Video Information Communication, (Ήχος Βίντεο Πληροφόρηση και Επικοινωνία). Όρος που χρησιμοποιείται για τα συστήματα πλοηγήσεως της Pioneer


Bass EQ
Ενισχύει τον ήχο του subwoofer κατά 40Hz.


BassEngine®
Λειτουργίες οι οποίες ενισχύουν το bass και επιπλέον την διαχείριση του bass


BassEnginePlus®
Συνδυασμός λειτουργιών οι οποίες εμπλουτίζουν το bass και προσφέρουν άμεσο έλεγχο και τονική


BassEnginePro®
Προηγμένες τεχνολογίες και λειτουργίες οι οποίες παρέχουν ισοδύναμη ψηφιακή επεξεργασία στην κεντρική μονάδα.


BioLite™ Display
Οι οθόνες Biolite χρησιμοποιούν την τεχνολογία βιοχημικού φωτισμού για μέγιστη απόδοση ακόμα και την ημέρα και ευρεία γωνία ακρόασης


Bit
Δυαδικό ψηφίο, η μικρότερη μονάδα μέτρησης πληροφοριών στην πληροφορική. Τα δεδομένα που επεξεργάζεται ένας υπολογιστής αποτελούνται όλα από bits. Ένα bit δέχεται μόνο τις τιμές 0 και 1, που αντιστοιχούν στις βασικές θέσεις ενός διακόπτη (ρεύματος): 0 για off (εκτός λειτουργίας) και 1 on (σε λειτουργία). Τα 8 bits αποτελούν ένα Byte. "


Block Noise Reduction
Το σύστημα Block Noise Reduction ανιχνεύει και μειώνει αποτελεσματικά τον ψηφιακό θόρυβο τύπου “block” που γίνεται αντιληπτός σαν τετράγωνα pixels στην εικόνα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά την προβολή ψηφιακών τηλεοπτικών καναλιών ή υλικού από DVD.


Bluetooth
Το πρωτόκολλο bluetooth διαδόθηκε ευρέως από τις εταιρείες Ericsson, Nokia, IBM, Intel και Toshiba. Στη συνέχεια, πολλοί ακόμα κατασκευαστές άρχισαν να το περιλαμβάνουν στις λίστες με τα Special Interest Group (SIG) και να το προσαρμόζουν στο κινητό τους.To Bluetooth επιτρέπει την ασύρματη σύνδεση συσκευών όπως υπολογιστών, περιφερειακών και κινητών τηλεφώνων, σε αποστάσεις 10 μέχρι 100 μέτρων, καταργώντας έτσι τα καλώδια!


Bmp
Μορφή εικόνων, όπου κάθε pixel (κουκίδα) της εικόνας χρησιμοποιεί ξεχωριστές πληροφορίες για την αναπαράσταση του χρώματός του. Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να είναι 8, 16 ή 32 bits ανά pixel. Επειδή μια εικόνα αποτελεί έναν ""χάρτη"" από εκατομμύρια pixels, οι εικόνες bmp έχουν πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από τις jpg ή gif, για ίδιες
διαστάσεις εικόνας. Έχουν όμως και πολύ καλύτερη ποιότητα χρώματος. Η μορφή αυτή είναι κατάλληλη για εικόνες όπου δ ε ν υπάρχουν μεγάλες περιοχές με το ίδιο χρώμα. Για ιστοσελίδες στο Internet, οι εικόνες bmp υποστηρίζονται μόνο από τις εκδόσεις του Internet Explorer από 5.5 και μετά, αλλιώς δεν εμφανίζονται καθόλου. Ο Netscape δεν τις υποστηρίζει σε καμία έκδοση. Οι εικόνες που μπορούν να εμφανίσουν όλοι οι Internet browsers είναι μόνο οι jpg, gif και png.


BPS (Bits per Second):
Ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων μέσω μιας γραμμής. Όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή bps, τόσο ταχύτερη είναι η μεταφορά των δεδομένων. Για παράδειγμα: αναφέρεται συχνά στα modem (ταχύτητα 33.600 bps κτλ).


Byte
Aαποτελεί μια μονάδα μετάδοσης δεδομένων που αποτελείται από 8 bits. Στη συνέχεια
1024 bytes σχηματίζουν 1 kilobyte (KB)
1024 kilobytes σχηματίζουν 1 megabyte (MB)
1024 megabytes σχηματίζουν 1 gigabyte (GB)
1024 gigabyte σχηματίζουν 1 terrabyte (TB) κ.λ.π.


Cache:
Ενδιάμεση κρυφή μνήμη στο σκληρό δίσκο ενός υπολογιστή. Χρησιμεύει ως πρόχειρη αποθήκη δεδομένων με σκοπό την γρήγορη μετάδοση τους. Για παράδειγμα, κατά την ανάκληση μιας σελίδας Web ή φόρτωση της σελίδας αυτής γίνεται από την κρυφή μνήμη, ή το διάβασμα ενός αρχείου μουσικής απο CD και η αποθήκευση και παίξιμο απο την μνήμη cache για αντικραδασμική προστασία.


CaTV
CATV - Καλωδιακή τηλεόραση - Community Antenna Television. Ένα κοινοτικό σύστημα τηλεόρασης που λειτουργεί με σταθερές καλωδιώσεις και συνδέεται σε ένα ή περισσότερα κοινά σύνολα κεραιών. Η ομοσπονδιακή νομοθεσία του 1994 στις ΗΠΑ είναι πιθανό να επιτρέψει στις εταιρείες παροχής CATV να συναγωνιστούν για παροχή τηλεφωνικών υπηρεσιών (στην Λεωφόρο των Πληροφοριών).


Cbr (Constant Bit Rate)
CBR (Constant Bit Rate). Υπηρεσία του ATM που παρέχει στο χρήστη σταθερό ρυθμό μεταφοράς δεδομένων. Η υπηρεσία αυτή χρησιμοποιείται συνήθως όταν απαιτείται ρυθμός μεταφοράς δεδομένων πραγματικού χρόνου όπως για παράδειγμα στην υπηρεσία φωνής, και φυσικά στα αρχεία Mp3 & WMA.


CD-Changer
Λειτουργία CD Shuttle. Οι κεντρικές μονάδες οι οποίες υποστηρίζουν την λειτουργία CD Shuttle σας δίνουν την δυνατότητα να διαχειρίζεστε το CD ακόμα κι όταν αυτό είναι εγκατεστημένο σε απομακρυσμένο σημείο.


Cgi
CGI - Το Common Gateway Interface (διασύνδεση κοινής πύλης) είναι ένα περιβάλλον εργασίας για προγραμματιστές που γράφουν δέσμες ενεργειών ή εφαρμογές οι οποίες εκτελούνται παρασκηνιακά σε ένα διακομιστή web. Αυτές οι δέσμες ενεργειών μπορεί να δημιουργούν κείμενο ή άλλα είδη δεδομένων την ώρα της εκτέλεσής τους, πιθανώς αποκρινόμενες σε δεδομένα τα οποία εισαγάγει ο χρήστης, ή εξαγάγοντας δεδομένα από κάποια βάση δεδομένων.


Class-D™
Η τεχνολογία Class-D κρατά το σήμα υπό ψηφιακή κυριαρχία ώσπου να εξαχθεί και κατ'επέκταση το βελτιώνει στις υψηλές συχνότητες, χάρη στην ακρίβεια διαχείρισης.


Codec
Όρος που έχει προκύψει από το συνδυασμό των λέξεων Coder και Decoder. Με αυτή τη λέξη περιγράφεται ένα λογισμικό, το οποίο κωδικοποιεί και αποκωδικοποιεί, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, την εικόνα και τον ήχο. Το λογισμικό codec θα πρέπει να είναι εγκατεστημένο ως ""Plugin"" στον υπολογιστή για το κάθε streaming format.


Contrast
Η αναλογία κοντράστ καθορίζει τη διαφορά ανάμεσα στο πιο φωτεινό λευκό και το πιο βαθύ μαύρο που προβάλλουν στην οθόνη LCD η Plasma. Για παράδειγμα, μια αναλογία κόντραστ 1500:1 δηλώνει πως η πιο καθαρή εικόνα είναι 1500 φορές πιο φωτεινή από την πιο σκοτεινή. Όσο πιο σημαντική είναι αυτή η τιμή, τόσο πιο ανώτερης ποιότητας είναι η εικόνα.


D4q
Το D4Q είναι ο νέος ψηφιακός δεκτής της PIONEER .Χρησιμοποιεί την τεχνική της ψηφιακής επεξεργασίας η οποία βελτιώνει την ηχητική απόδοση και την επιλεκτικότητα του δέκτη , επιτρέποντας στους χρήστες να απολαύσουν υψηλής ποιότητας ραδιόφωνο χωρίς παρεμβολές.


D4Q +
Ο δέκτης αυτός διασφαλίζει βελτιωμένη λήψη και καλύτερο διαχωρισμό στα FΜ. βοηθάει στην εξάλειψη των ανεπιθύμητων παρεμβολών από εξωτερικούς, προερχόμενους από αυτοκίνητα θορύβους κατά την ακρόαση στα ΑΜ. Βελτιώνει επίσης την μείωση του θορύβου σε περιοχές με ασθενή λήψη και αυξάνει την ευαισθησία στα ΑΜ — για απρόσκοπτη και σωστή ραδιοφωνική ακρόαση.


Dab/Dmb
Digital Audio Broadcasting / Digital Multimedia Broadcasting - Το ψηφιακό στάνταρ για τα ραδιόφωνα και τα Multimedia του μέλλοντος. Το ψηφιακό σήμα του DAB εκπέμπει πολλαπλάσια στοιχεία σε σύγκριση με το αναλογικό ραδιοφωνικό σήμα, ακόμα και κινούμενες εικόνες. Το DAB/DMB προσφέρει ακουστική που προσεγγίζει αυτή του CD πολλά από τα προγράμματα που ακούτε, καθώς και ένα πλήθος εντελώς νέων σταθμών.


Db
Μέγεθος για την ένταση ήχου ενός ηχείου με είσοδο 1 Watt, που υπολογίζεται σε απόσταση ενός μέτρου (μονάδα μέτρησης dB).


Deep Waffle Ribstructure
Η μοναδική στο είδος της Δομή Διασταυρούμενων Τοιχωμάτων Μεγάλου Βάθους (Deep Waffle Ribstructure) διασφαλίζει ότι κάθε μεμονωμένη κυψέλη πλάσματος του πάνελ περικλείεται από τοιχώματα μεγάλου βάθους τα οποία δεν αφήνουν το φως να “διαρρεύσει” στις γειτονικές κυψέλες, ή να τις επηρεάσει με οποιοδήποτε τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι οι εικόνες προβάλλονται πάντα με τη μέγιστη δυνατή ένταση, επιτυγχάνοντας πρωτοφανή επίπεδα φωτεινότητας, τα οποία ήταν ανέφικτα στο παρελθόν.


Direct Colour Filter 2
Πλούσια χρώματα, γεμάτα ζωντάνια,φυσικότητα και ρεαλισμό. Το φίλτρο Direct Colour Filter 2 μειώνει σημαντικά τις ανεπιθύμητες ανακλάσεις φωτός, αυξάνοντας συνολικά την ποιότητα παρουσίασης τωνχρωμάτων. Αυτό το νέο χαρακτηριστικό αξιοποιεί ολόκληρο το φάσμα χρωμάτων και βελτιστοποιεί αυτόματα τα χρώματα ανάλογα με την προβαλλόμενη εικόνα.


Direct Sub Drive
Tο σύστημα Direct Sub Drive σας επιτρέπει να αυξήσετε την ηχητική σας απόλαυση,συνδέοντας ένα υπογούφερ απευθείας στο Ράδιο-CD RDS χωρίς την χρήση ενός ξεχωριστού ενισχυτή. Για τον σκοπό αυτό η τεχνολογία EEQ+ φιλτράρει την έξοδο των πίσω καναλιών, ενώ ο ισχυρός ενισχυτής MOSFET 50 οδηγεί απευθείας το υπογούφερ.


Display Interface (Red)
Εμφανίζει πληροφορίες στην εξωτερική οθόνη του αυτοκινήτου σας


Display-Interface (Blue)
Συνδέει την οθόνη του αυτοκινήτου σας με την οθόνη της κεντρικής μονάδας δίνοντάς σας την δυνατότητα να δείτε πληροφορίες σχετικά με tuner/playback.


DivX
Το DivX είναι ένα φορμάτ για ψηφιακό video βασισμένο στο MPEG-4 σύστημα συμπίεσης εικόνας. Το φορμάτ αυτό δημιουργήθηκε από την DivXNetworks σε συνδυασμό με ελεύθερους προγραμματιστές αφού ο κώδικας του είναι ελεύθερης αρχιτεκτονικής. μπορεί να πετύχει υψηλότερη συμπίεση δεδομένων από ότι το MPEG-2 στάνταρτ, με αποτέλεσμα μικρότερα αρχεία με ίδια ποιότητα. Στην πράξη είναι ότι και τα αρχεία mp3 ήχου αλλά για βίντεο.


Dolby Digital
Η υπάρχουσα κωδικοποίηση ποιότητας ήχου surround,το Dolby Digital , προσφέρει απόδοση κινηματογραφικού ήχου στο αυτοκίνητο. Τα μπροστινά αριστερά και δεξιά , κεντρικό , πίσω αριστερά και δεξιά μεγάφωνα δημιουργούν άνοιγμα συχνοτήτων από 20Hz-20KHz και υπάρχει ένα αποκλειστικό κανάλι υπογούφερ για επιπρόσθετη απόδοση ήχου χαμηλών συχνοτήτων.


Dolby Pro Logic
Ο πρόδρομος του διαρκώς αυξανόμενα δημοφιλούς σχήματος Dolby Digital ,το Dolby Pro Logic Surround χρησιμοποιεί 5 μεγάφωνα για να δημιουργήσει περιβάλλον κινηματογραφικού ήχου. Αποκωδικοποιώντας τα δεδομένα ήχου που περιέχονται στο Dolby Surround , παράγει 4 ξεχωριστές εξόδους: Μπροστά αριστερά , Μπροστά Δεξιά , κέντρο και πίσω (2 μεγάφωνα)


Dolby με Ψηφιακό Pro Logic II
Το ψηφιακό Dolby Pro Logic II αναπαράγει πολυκαναλικό ήχο Surround από μια ποικιλία ηχητικών πηγών ,για να δημιουργήσει το ρίγος 5.1-καναλιών ήχου Surround ακόμα και από πήγες 2 καναλιών.


Dram (Dynamic Ram)
Ο πιο συνηθισμένος τύπος μνήμης RAM των υπολογιστών. Η DRAM στηρίζεται σε τεχνολογία ημιαγωγών και περιλαμβάνει πυκνωτές, που χάνουν σταδιακά το φορτίο τους. Για αυτόν το λόγο πρέπει ο υπολογιστής σε τακτικά διαστήματα να αποθηκεύει ξανά τις πληροφορίες σε αυτή ή να τις ανανεώνει . Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις μνήμες SRAM (Static RAM), όπου τα δεδομένα διατηρούνται χωρίς να χρειάζονται ανανέωση. Και οι δύο τύποι μνήμης χάνουν τα περιεχόμενά τους κατά το σβήσιμο του υπολογιστή. Οι DRAM μπορούν να αποθηκεύσουν περισσότερα δεδομένα από τις SRAM αλλά είναι πιο αργές κατά την ανάκτηση των πληροφοριών που περιέχουν.


DTS 2.0 Digital out
Η λειτουργία DTS προσφέρει 5.1 καναλιών υψηλής ποιότητας ψηφιακό ήχο για μουσικά κομμάτια τα οποία αποδίδονται ακριβώς όπως έχουν εγγραφεί.


Dual Color Blue/Red
Σας δίνει την δυνατότητα να επιλέξετε το χρώμα φωτισμού των πλήκτρων ανάμεσα σε μπλε και κόκκινο.


Dual Color Green/Amber
Σας δίνει την δυνατότητα να επιλέξετε το χρώμα φωτισμού των πλήκτρων ανάμεσα σε πράσινο και πορτοκαλί.


Dual Color Green/Red
Σας δίνει την δυνατότητα να επιλέξετε το χρώμα φωτισμού των πλήκτρων ανάμεσα σε πράσινο και κόκκινο.


Dual Zone Colour
Στα DEH-P 55BT και DEH-P5800MP,η λειτουργία αυτή, σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε το χρώμα των πλήκτρων και της οθόνης (ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό) από μία ποικιλία χρωμάτων, με το πάτημα ενός πλήκτρου. Τόσο για την οθόνη, όσο και για τα πλήκτρα, μπορείτε να επιλέξετε μεταξά Ι0 χρωμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε στη διάθεσή σας 100 συνδυασμούς. Η κατάσταση ‘Ουράνιου Τόξου επιλέγει διαδοχικά όλο τα χρώματα, εμφανίζοντας κάθε ένα με τη σειρά μια μοναδική προσωπική πινελιά την οποία θα εκτιμήσουν οι χρήστες.


DVB
Περισσότερες επιλογές τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής ψυχαγωγίας. Ο ενσωματωμένος ψηφιακός δέκτης (DVB-T) σας παρέχει πλήρη πρόσβαση σε όλους τους ελεύθερα διαθέσιμους ψηφιακούς επίγειους τηλεοπτικούς σταθμούς και ψηφιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Επιπλέον,χρησιμοποιώντας μία ειδική μονάδα (Conditional Access Module),μπορείτε επίσης να προσπελάζετε συνδρομητικά κανάλια.


DVC (Dual Voice Coil) (Διπλό Πηνίο Φωνής)
Η ευέλικτη συνδεσμολογία των υπογούφερ Διπλού Πηνίου Φωνής (DVC),όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό μ’ έναν συμβατό ενισχυτή χαμηλής αντίστασης φορτίου, μπορεί να παρέχει αυξημένη δυνατότητα αναπαραγωγής των χαμηλών συχνοτήτων. Τα δύο πηνία φωνής, με αντίσταση 4 Ohm έκαστο, μπορούν να συνδεθούν παράλληλα για ένα υπογούφερ ονομαστικής αντίστασης 2 Ohm, ή εν σειρά για ένα υπογούφερ ονομαστικής αντίστασης 8 Ohm. Αυτό επιτρέπει πολλαπλές διαμορφώσεις εγκατάστασης για τη δημιουργία ενός συστήματος υψηλής απόδοσης.


Dvd
Το DVD όταν πρωτοξεκίνησε ήταν τα αρχικά του Digital Video Discs (Ψηφιακά Δισκάκια Βίντεο). Τώρα αυτά τα δισκάκια, αποκαλούνται Digital Versatile Discs (Ψηφιακά Εύχρηστα Δισκάκια). Αν και τα δισκάκια αυτά είναι ακριβώς το ίδιο μέγεθος σε σχήμα με τα CD και τα CD-ROM, τα DVD αποτελούν ένα μεγάλο άλμα από την χωρητικότητα των 650 MB των απλών CD. Τα βασικά DVD μονής στρώσης και μονής πλευράς μπορούν να αποθηκεύσουν 4.7GB δεδομένων. Όμως τα DVD υπάρχουν και σε διπλής στρώσης που εκτοξεύουν την χωρητικότητα των μονής πλευράς DVD στα 8.5GB. Επιπλέον υπάρχουν και διπλής πλευράς DVD με συνολική χωρητικότητα κοντά στα 17GB. υπάρχουν πολλά στάνταρτ εγγράψιμων DVD. Τα DVD-R, DVD-RW, DVD+R, DVD+RW, DVD-RAM.


Dvd - Video
Η πιο πρόσφατη ψηφιακή τεχνολογία πολυμέσων, η οποία εγγυάται τέλεια ποιότητα εικόνας.Η εξαιρετικά ευκρινής ψηφιακής εικόνας και  ήχος Surround φέρνουν τον κινηματογράφο μέσα στο αυτοκίνητό σας. Επιπλέον, οι δίσκοι DVD περιλαμβάνουν πρόσθετο υλικό για παράδειγμα, διαλόγους και υποτίτλους σε πολλές γλώσσες και πολλαπλές τεχνολογίες κωδικοποίησης ήχου πολλαπλών καναλιών.


Dvd+RW
To DVD+RW είναι χωρητικότητας 4.7GB. Είναι ένα επανεγγράψιμο φορμάτ δημιουργήθηκε απο την ένωση "DVD+RW", που αποτελείται απο τις εταιρίες Hewlett-Packard, Mitsubishi Chemical/Verbatim, Philips, Ricoh και την Sony. Τα DVD+RW δισκάκια δεν έχουν την απόλυτη συμβατότητα με τα DVD players της αγοράς, και λόγω της μή μεγάλης διάδοσης τους κοστίζουν λίγο περισσότερο απο τα DVD-R.


Dvd-R
DVD-R είναι εγγράψιμο format μιάς εγγραφής. Οι συσκευές εγγραφής DVD-R μπορούν να γράψουν μόνο δισκάκια DVD-R τα οποία άγραφα είναι τα φθηνότερα στην αγορά.


Dvd-Ram
Τεχνολογία επανεγγραφής DVDs που βασίζεται στο πρότυπο DVD-RAM ή Book E και συνδυάζει την τεχνολογία οπτικής εναλλαγής με εκείνη των οπτικο-μαγνητικών μέσων. Το DVD-RAM είναι, ένα format που δημιούργησαν οι Hitachi, ή Toshiba και η Matsushita-Panasonic. Τα δισκάκια DVD-RAM υπάρχουν σε δύο εκδόσεις. Μία που το δισκάκι βρίσκεται μέσα σε ειδικό κέλυφος (cartridge), διαστάσεων 124,6mm x 135,5mm x 8mm, (σαν τις δισκέτες 3.5"") και σε έκδοση ""γυμνή"" χωρίς προστατευτικό κέλυφος. Τα μεν πρώτα μπορούν να διαβαστούν μόνο από DVD συσκευές,ενώ τα δεύτερα και από αρκετά άλλα DVD drives. Το DVD-RAM συμπεριφέρεται και εξυπηρετεί τον χρήστη ακριβώς σαν να ήταν ένας αργός δίσκος.Τα DVD-RAM drives είναι οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για την επανεγγραφή των DVDs.


Dvd-RW
Tα DVD-RW (εγγράψιμα/ επανεγγράψιμα) drives μπορούν να γράψουν DVD-R δισκάκια τα οποία και παίζουν σε όλα τα DVD players, και DVD-RW επανεγγράψιμα δισκάκια, τα οποία μπορούν να διαβαστούν μόνο απο DVD-RW drives.


DVI
Μια υποδοχή DVI (Digital Video Interface) επιτρέπει τη μετατροπή ενός ψηφιακού σήματος video χωρίς το αναλογικό πέρασμα. Επιτρέπει συνεπώς τη μετάδοση σήματος χωρίς απώλεια ποιότητας. Γενικά, χρησιμοποιείται για τη σύνδεση ενός υπολογιστή με συμβατό DVD player.


Dynamic Range Expander
Το έξυπνο σύστημα DRE (Dynamic Range Expander) διορθώνει κατάλληλα τα χαρακτηριστικά κάθε σκηνής, επιτυγχάνοντας εικόνες με αυξημένη αντίθεση και ευκρίνεια.


EISA
H EISA (European Imaging and Sound Association) συνθέτει το πάνελ της από εκπροσώπους 50 κορυφαίων ευρωπαϊκών περιοδικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εικόνας, του ήχου, της φωτογραφίας, των κινητών ηλεκτρονικών συσκευών και του Imaging καλύπτοντας περίπου 20 ευρωπαϊκές χώρες. Κάθε χρόνο τα μέλη της EISA απονέμουν σημαίνοντα βραβεία αναγνώρισης στα καλύτερα προϊόντα που ξεχωρίζουν στις κατηγορίες τους. Η ιστοσελίδα [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] προσφέρει περισσότερες πληροφορίες.


Ethernet
Μια αρχιτεκτονική τοπικών δικτύων υπολογιστών, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Xerox σε συνεργασία με την DEC και την Intel το 1976. Το Ethernet υποστηρίζει δικτυακή τοπολογία διαύλου ή αστέρα. Βασίζεται στο standard IEEE 802.3 και χρησιμοποιεί την τεχνική πρόσβασης CSMA/CD για να διαχειρίζεται πολλαπλά αιτήματα. Η αρχική έκδοση του Ethernet υποστηρίζει ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων 10Mbps, η επόμενη έκδοση η 100Base-T μέχρι 100Mbps και η νεότερη έκδοση, η Gigabit Ethernet φτάνει σε ταχύτητες τα 1000 Mbps (1 Gbps)Eλεγχος Στάσιμων Κυμάτων
Τα στάσιμα ηχητικά κύματα είναι ένα ανεπιθύμητο φαινόμενο το οποίο παρουσιάζεται όταν τα ηχητικά κύματα που παράγουν τα ηχεία συντονίζονται με τα ηχητικά κύματα που ανακλώνται από τις επιφάνειες του χώρου. οι δέκτες νέας τεχνολογίας ενσωματώνουν τις νεότερες εξελίξεις της τεχνολογίας MCACC υποστηρίζουν την λειτουργία Ελέγχου Στάσιμων Κυμάτων (Standing Wave Control), η οποία μειώνει αυτούς τους συντονισμούς.


Fader
Ρυθμιστής έντασης μεταξύ μπροστινών και πίσω σετ ηχείων, σε σύστημα με 2 ζεύγη. Με το fader επιλέγουμε ποιά σειρά ηχείων θα ακούγεται περισσότερο και ποιά λιγότερο σε σχέση με την ένταση του ήχου που έχουμε επιλέξει.


FIE (Front Image Enhancer)
Αυτή η λειτουργία μετατοπίζει ηλεκτρονικά την εστίαση του ήχου προς τα εμπρός, αποκόπτοντας τα σήματα υψηλής συχνότητας από τα πίσω ηχεία. Παρέχει εξαιρετικά καθαρή ηχητική εικόνα στις εμπρός θέσεις του αυτοκινήτου, χωρίς να εξασθενεί τα δυναμικά μπάσα από τα πίσω ηχεία.


FireWire
Το FireWire είναι ένα εμπορικό όνομα που έδωσε ή Apple στο στάνταρτ διαμεταγωγής IEEE 1394 ( μπορεί να το συναντήσετε και σαν i.LINK). Το πρωτόκολλο επικοινωνίας FireWire, επιτρέπει την μεταφορά δεδομένων με ταχύτητα 400Mbps. Κατά κόρον χρησιμοποιείται για την μεταφορά ψηφιακού βίντεο από DV βιντεοκάμερες προς και από τον Ηλεκτρονικό υπολογιστή.


FTP (File Transfer Protocol):
Το FTP είναι το πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων και αποτελεί ένα πρότυπο με το οποίο χρησιμοποιώντας ειδικά προγράμματα (FTP Clients) μπορείτε να κάνετε ""download"" μέσω του Internet αρχεία στον υπολογιστή σας.


Full Color Organic EL
Με ανάλυση 256 x 64 κουκκίδες και 65,536 χρώματα, η Έγχρωμη Οθόνη διακοσμεί με υπέροχα χρώματα το ταμπλό του αυτοκινήτου σας, υποστηρίζοντας προηγμένες εφαρμογές ΗΜΙ και ποικιλία επιλογών ψυχαγωγίας.


Full Flap Design
Σε μια μονάδα με πλήρη πρόσοψη, η υποδοχή για την εισαγωγή του Cd, είναι κρυμμένη πίσω από την πρόσοψη. Αυτό μας επιτρέπει μεγαλύτερη οθόνη με περισσότερα γραφικά σχέδια και πολύ καλύτερη ορατότητα.


Full Speed
Ταχύτατη απόκριση και άμεσος διαισθητικός έλεγχος του iPod απευθείας από την κεντρική μονάδα.


Gameport
Ενσωματωμένη θύρα παιχνιδιών η οποία σας δίνει την δυνατότητα να συνδέσετε κονσόλες παιχνιδιών αλλά και κωδικοποιητές και iPod για να παρακολουθείτε video.


GB (Gigabyte):
Ένα Gigabyte αντιστοιχεί περίπου σε ένα δισεκατομμύριο Bytes και ακριβώς σε 1024 ΜΒ.


GlideTouch™
O νέος,πρωτοποριακός τρόπος για να διαχειρίζεστε την κεντρική σας μονάδα.Η διαισθητική μπάρα σας επιτρέπει μέσω της αφής να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε λειτουργία.


GPRS
General Packet Radio Service. Αποτελεί βελτίωση του συστήματος τηλεπικοινωνιών GSM που υποστηρίζει τα πακέτα δεδομένων. Καθιστά δυνατή τη συνεχή ροή πακέτων δεδομένων μέσω του συστήματος, για εφαρμογές που υποστηρίζουν την περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό και τη μεταφορά αρχείων για παράδειγμα. Με το GPRS, το τηλέφωνό σας είναι πάντα συνδεδεμένο με την υπηρεσία WAP και με άλλες υπηρεσίες δεδομένων και επομένως δεν χρειάζεται να πραγματοποιείτε κλήση σύνδεσης κάθε φορά που θέλετε να έχετε πρόσβαση σε υπηρεσίες δεδομένων.


GPS
Global Positioning System - Παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης. Γύρω απο την γή βρίσκονται 25 δορυφόροι. Απο τα στοιχεία που μεταδίδουν οι δορυφόροι αυτοί, εντοπίζεται σε όλη την επιφάνεια του πλανήτη βάση ενός τριγωνομετρικού μοντέλου η ακριβής θέση (στίγμα) ενός κατόχου τέτοιας συσκευής. Με το σύστημα αυτό μπορεί να εντοπιστεί με ακρίβεια ενός μέτρου ένα αυτοκίνητο που φέρει τέτοιο σύστημα. Με την προσθήκη ανάλογης χαρτογράφησης και λογισμικού το GPS αποτελεί την καρδιά του Car Navigation.


GSM (Global System Mobile communication)
Πρότυπο κινητής επικοινωνίας που χρησιμοποιείται στις περισσότερες χώρες του κόσμου, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων που επιτρέπει είναι 9,6 kilobits ανά δευτερόλεπτο.


Gui
Το σύστημα αυτό, εμφανίζει γραφικά κουμπιά- εικονίδια στην οθόνη κάνοντας δυνατή το απλό και διορατικό έλεγχο όλων των λειτουργιών. Για να μεγιστοποιηθεί η εικονική άνεση του χρήστη, χρησιμοποιούνται απαλές κινούμενες εικόνες για την εναλλαγή εικόνων, τις οθόνες screen saver κλπ.


HD Ready
Πλήρης υποστήριξη εικόνας/πηγών υψηλής ευκρίνειας.Οι τηλεοράσεις Plasma και Lcd επεξεργάζονται και προβάλλουν με απόλυτη ακρίβεια σήματα υψηλής ευκρίνειας από πηγές όπως οι τηλεοπτικές εκπομπές Υψηλής Ευκρίνειας (HDTV) και οι δίσκοι με περιεχόμενο Υψηλής Ευκρίνειας(Blu-ray, HD-DVD). Το αποτέλεσμα: εικόνες με εκπληκτικό βάθος και ρεαλισμό, εκθαμβωτικά χρώματα, τέλεια αντίθεση και εξαιρετική καθαρότητα.


HDMI
Ξεχάστε τον θόρυβο και τις παραμορφώσεις.
Η θύρα HDMI παρέχει απευθείας, πλήρως ψηφιακή μετάδοση όλων των ψηφιακών σημάτων – βίντεο ή ακόμη και πολυκάναλου ήχου – απευθείας από την πηγή στην οθόνη, με μηδενική απώλεια ποιότητας, χρησιμοποιώντας μόνο ένα καλώδιο.Δεν υπάρχουν ενδιάμεσες μετατροπές ή συμπίεση – το σήμα παραμένει αναλλοίωτο από την πηγή έως τον προορισμό. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να απολαμβάνετε την απόλυτη πιστότητα του μη- συμπιεσμένου ψηφιακού ήχου και βίντεο.


Hertz (Hz)
Μονάδα συχνότητας ή κύκλοι ανά δευτερόλεπτο. Συνήθως μετρούνται σε εκατομμύρια ως Megahertz (MHz) ή σε δισεκατομμύρια ως Gigahertz (GHz).


High Input
Είσοδος υψηλής στάθμης σε -> Amplifier, όπου μέσω αντάπτορα και του σήματος της ενσωματωμένης τελικής βαθμίδας μπορούν να συνδεθούν ηχοσυστήματα αυτοκινήτου χωρίς preamp-out.


HSCSD
High Speed Circuit Switched Data. Μετάδοση ασύρματων δεδομένων με ενεργοποίηση μέσω κυκλώματος για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων με ρυθμό δεδομένων 28,8 Kbits ανά δευτερόλεπτο ή μεγαλύτερο. Δε συγκρίνεται με το ανώτατο όριο των 9,6 Kbits ανά δευτερόλεπτο που παρέχουν τα συνήθη δίκτυα GSM .


HTML (Hyper Text Markup language):
Γλώσσα προγραμματισμού για το περιβάλλον του Web, η οποία επιτρέπει την μορφοποίηση και ""στήσιμο"" των δεδομένων σε αρχεία html τα οποία διαβάζονται και εμφανίζονται από τους browsers.


Hypermedia
Μέσα που χρησιμοποιούν, εκτός από κείμενα, και εικόνες, ήχο, video. Παραδείγματα hypermedia αποτελούν το Web και βέβαια τα Multimedia CD-Roms.


i link
Μηδενική παραμόρφωση jitter, μηδενική απώλεια ποιότητας.
Η θύρα i.LINK (advanced resolution digital εγγυάται την αμιγώς ψηφιακή διακίνηση συσκευών, για τέλεια αναπαραγωγή στερεοφωνικού ήχου από πηγές υψηλής ανάλυσης.Αναπαραγωγή με μηδενική παραμόρφωση jitter. Η θύρα i.LINK εγγυάται αναπαραγωγή ήχου με απόλυτη καθαρότητα: δεδομένου ότι δεν υπάρχουν μετατροπές αναλογικού σήματος σε ψηφιακό καιτο αντίστροφο, το σήμα ήχου διατηρείται αναλλοίωτο, χωρίς να χάνει την παραμικρή λεπτομέρεια. Η θύρα i.LINK υποστηρίζει αμιγώς ψηφιακή διακίνηση δεδομένων ήχου μεταξύ συσκευών, για όλες τις μορφές ήχου, συμπιεσμένες και μη.


ICEpower®
Η τεχνολογία ψηφιακών ενισχυτών ICEpower® Full Range Class-D (Τάξη-FD) αποτελεί την απάντηση στις εγγενείς αδυναμίες των συμβατικών ενισχυτών Τάξης-D, οι οποίοι είναι επιρρεπείς στην παραμόρφωση.
Συνδυάζοντας το μοναδικό στο είδος του σύστημα διαμόρφωσης COM (Controlled Oscillation Modulation) και το σύστημα MECC (Multivariable Enhanced Cascade Control), η τεχνολογία ICEpower® παρέχει σημαντικά αυξημένη αποτελεσματικότητα και μικρότερη παραμόρφωση έναντι της συμβατικής τεχνολογίας Τάξης-D.
Αρχικά, το αναλογικό σήμα μετατρέπεται σε σήμα PWM (Pulse Width Modulated [διαμόρφωση πλάτους παλμού]) από το σύστημα COM. Μετά από το στάδιο ισχύος ενίσχυσης και το φίλτρο εξόδου, τα σήματα επανατροφοδοτούνται στο σύστημα MECC, όπου συγκρίνονται με το αρχικό σήμα εισόδου και αντισταθμίζονται οι οποιεσδήποτε διαφορές, για την εξάλειψη της παραμόρφωσης που εισάγεται στο στάδιο ενίσχυσης και στο φίλτρο εξόδου.
Σαν αποτέλεσμα, η τεχνολογία ψηφιακών ενισχυτών ICEpower® παρέχει κορυφαία ηχητική απόδοση η οποία συνδυάζει τη μέγιστη ισχύ με τη μέγιστη δυνατή καθαρότητα και διαύγεια του ήχου.


ID3
Είναι το σχήμα που χρησιμοποιείται για να γραφτούν πληροφορίες σε ένα αρχείο MP3. Πληροφορίες που μπορούν να απεικονίζουν τίτλο, καλλιτέχνη, όνομα άλμπουμ και μουσικό είδος. Τα περισσότερα R/CD MP3 που κυκλοφορούν στην αγορά, διαθέτουν αυτήν την λειτουργία.


Imprint
Απολαύστε την απόλυτη παραγωγή ήχου, με την τεχνολογία η οποία αναλύει και διορθώνει οποιαδήποτε ακουστικά προβλήματα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.


i-Personalize™
Η νέα λειτουργία της Alpine, σας δίνει την δυνατότητα να τροποποιήσετε το σύστημά σας: πολλαπλός φωτισμός, λειτουργία Bass Engine, σύνδεση ενισχυτή και καταβίβαση δεδομένων.


ISDN (Integrated Services Digital Network)
Από τα αρχικά Integrated Services Digital Network (Ψηφιακό Δίκτυο Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών). Δίκτυο επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας που ήρθε να αντικαταστήσει το απλό δίκτυο PSTN.
Το ISDN είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε εκτός από φωνή, να μπορεί να μεταφέρει δεδομένα, εικόνα και βίντεο μέσω τηλεφώνου. Περιλαμβάνει κανάλια B (bearers - φορείς) τα οποία μεταδίδουν τη φωνή και τα δεδομένα που ανταλλάσσονται μεταξύ δύο συνδρομητών με ταχύτητα 64Kbps και ένα κανάλι D (data - δεδομένων) με πληροφορίες ελέγχου. Υπάρχουν δύο τύποι συνδέσεων ISDN, ανάλογα με τις ανάγκες των συνδρομητών: οι BRI και PRI.
a) BRI (Basic Rate Interface) - Αποτελείται από δύο κανάλια B και ένα D. Έχει μικρότερο κόστος και είναι κατάλληλο για προσωπική, μη επαγγελματική χρήση. Τα κανάλια B λειτουργούν στα 64 Kbps και το D στα 16 Kbps.
b) PRI (Primary Rate Interface) - Στη Βορεια Αμερική και την Ιαπωνία αποτελείται από 24 κανάλια B και ένα κανάλι D. Στον υπόλοιπο κόσμο από 30 κανάλια B και 1 D. Τα κανάλια λειτουργούν όλα στα 64 Kbps
Σε όλους τους τύπους συνδέσεων ISDN τα κανάλια B μπορούν να συνδυαστούν ώστε να επιτευχθούν μεγαλύτερες ταχύτητες. Έτσι σεμια σύνδεση ISDN BRI, ταδύο κανάλια B μπορούννα συνδυαστούν και να δώσουν συνολική ταχύτητα 128 Kbps.
Σημαντικό πλεονέκτημα του ISDN είναι ότι στην ίδια γραμμή μπορούν να είναι ταυτόχρονα συνδεμένες πολλές συσκευές, όπως τηλέφωνο, FAX, υπολογιστής συνδεμένος στο Internet, που θα λειτουργούν ανεξάρτητα.


ISF C3
Τέλεια προβολή σε όλες τις συνθήκες φωτισμού. Η λειτουργία ISF C3 (Custom Calibration Configuration) σας δίνει τη δυνατότητα να βελτιστοποιήσετε την απόδοση της τηλεόρασης Plasma για το δικό σας περιβάλλον. Μέσω μιας προαιρετικής υπηρεσίας μπορείτε να ζητήσετε από έναν επαγγελματία να “καλιμπράρει” με ακρίβειατην οθόνη plasma. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί δύο ρυθμίσεις οι οποίες αντιστοιχούν στις πραγματικές συνθήκες θέασης και φωτισμού στον χώρο σας: μία για θέαση κατά τη διάρκεια της ημέρας με έντονοφως, και μία για θέαση τις βραδινές ώρες, με τεχνητό φωτισμό.


ISO
ISO International Organization for Standardization Οργανισμός με 89 μέλη-χώρες που θέτει προδιαγραφές σε ηλεκτρικά προϊόντα.


iTMC
Οπουδήποτε κι αν οδηγείτε, βασιστείτε στο σύστημα TMC για να αποφύγετε την κυκλοφοριακή συμφόρηση και να ενημερωθείτε σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στους δρόμους. Διαθέτουμε την καλύτερη κάλυψη-οι δέκα χώρες της Ευρώπης που εξυπηρετούν την λειτουργία TMC-σας ενημερώνουν σχετικά με τα διάφορα προβλήματα που ενδεχομένως να συναντήσετε στην πορεία σας. Στην οθόνη εμφανίζεται τόσο ο δρόμος όσο και μια λίστα με τα πιθανά προβλήματα.


Java
Αμερικάνικο παρατσούκλι του καφέ και συγχρόνως όνομα της γλώσσας προγραμματισμού που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Sun Microsystems. Η γλώσσα Java επιτρέπει τη διαμόρφωση δικτυακών τόπων, ανεξάρτητα από το λειτουργικό σύστημα του χρήστη και είναι ιδανική για το διαδίκτυο λόγω της συμβατότητάς της με άλλα λειτουργικά συστήματα όπως το Linux. Ο προγραμματισμός μικρών εφαρμογών σε γλώσσα Java λέγεται Java Script. Η γλώσσα αυτή χρησιμοποιείται και για ανάπτυξη εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα


Kανάλι Μηνυμάτων Πληροφορίας (Tmc)
Ο Ενσωματωμένος Δεκτής TMC στις πηγές πλοήγησης (Κανάλι Μηνυμάτων κίνησης ) κρατά τον οδηγό ενήμερο για τα τρέχοντα γεγονότα κίνησης και προτείνει εναλλακτικές διαδρομές.


Lcd
Liquid Crystal Display - Οθόνη υγρών κρυστάλλων.
led Λειτουργίας
Φωτοδίοδος που χρησιμοποιείται όταν η συσκευή είναι σε κατάσταση λειτουργίας ή stand-by ή σβηστή.


Loudness
Ανύψωση των χαμηλών συχνοτήτων με χαμηλή ένταση ήχου, για ήχο προσαρμοσμένο στην ανθρώπινη ακοή. Σχεδόν σε όλες τις συσκευές, η επίδραση της λειτουργίας Loudness μπορεί να προσαρμοστεί («προγραμματιστεί») στο υφιστάμενο ηχοσύστημα (ενισχυτή, ηχεία) σε 6 βαθμίδες, μέσω του μενού DSC.


Lpf (Βαθυπερατό φίλτρο)
Ενεργό φίλτρο crossover για τον χειρισμό υπογούφερ. Το LPF χρησιμοποιείται επίσης για την καλύτερη απόδοση του μπάσου των απλών ηχείων, καθώς μπορούμε να περιορίσουμε ένα φάσμα συχνοτήτων το οποίο δεν μπορεί να αναπαραχθεί σωστά απο το συγκεκριμένο ηχείο. Ετσι όσες συχνότητες επιτρέπεται να περνάνε αποδίδουν καλύτερα.


MaxTune® Digital
Είναι η πιο εξελιγμένη τεχνολογική εξέλιξη όσον αφορά στην λήψη ραδιοφώνου FM/AM-διασφαλίζοντας την καθαρή και σωστή λήψη ενώ οδηγείτε.


MediaXpander™
Ακόμα μια τεχνολογική ανακάλυψη της Alpine. Καθώς συμπεριλαμβάνεται σε αρκετές κεντρικές μονάδες, σας δίνει την δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε διάφορες λειτουργίες MP3,CD,DVD και FM.


Memory Stick
Ειδική μετατροπή κάρτας από την εταιρεία Sony και μελλοντικά για τους μετατροπείς επικοινωνίας που η κατασκευάστρια εταιρεία θα επιθυμεί να τους ενσωματώσει στα προϊόντα της. Λόγω του μεγάλου αγοραστικού κοινού της εταιρείας, μπορεί αυτή τη μετατροπή να μεταδοθεί και σε προϊόντα όπως οι multimedia cards ή οι compact flash cards.


Mmc (Multimedia Card)
Κάρτα αποθήκευσης για δεδομένα Multimedia,όπως μουσικά αρχεία MP3.


MMS
Multimedia Messaging Service (MMS). Πρόκειται για υπηρεσία «αποθήκευσης και προώθησης» μηνυμάτων που δίνει τη δυνατότητα στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας να ανταλλάσσουν μηνύματα πολυμέσων με άλλους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας. Η υπηρεσία MMS υποστηρίζει τη μετάδοση επιπρόσθετων τύπων μέσων όπως: κείμενο, εικόνες, ήχος, βίντεο ή συνδυασμός των προηγούμενων.


Mp3
Ειδική μορφή επεξεργασίας και κωδικοποίησης του ήχου, η οποία έφερε επανάσταση στην αναμετάδοση ήχου στο Internet. Είναι μορφή δεδομένων MPEG, Audio Layer 3 και διαδικασία συμπίεσης ακουστικών σημάτων στην οποία περιορίζεται η ποσότητα των δεδομένων στο 1/12. Χάρη στο μικρό τους μέγεθος, τα αρχεία MP3 μπορούν να αποστέλλονται εύκολα μέσω Internet ενώ παράλληλα έχουν μία άριστη ποιότητα πολύ κοντά στην ποιότητα CD. Τα MP3 έχουν προκαλέσει επανάσταση στον χώρο του ήχου καθώς είναι πολύ πιό εύχρηστη η διακίνηση, αντιγραφή, αποθήκευση και ταξινόμηση μιας προσωπικής μουσικής δισκοθήκης.


Mpeg
Moving Picture Experts Group. Ένα γκρουπ που κινείται υπό τις οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Πιστοποίησης (International Standards Organisation - ISO) και του Διεθνούς Ήλεκτρο-Τεχνικού Οργανισμού (International Electro-Technical Commission - IEC). Το γκρουπ επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην δημιουργία κανόνων για κινούμενων εικόνων , ήχου και σχετικών δεδομένων. Το MPEG-1 είναι ένα στάνταρτ για κινούμενη εικόνα και ήχο που επιτυγχάνει σαφή μείωση του μεγέθους των αρχείων χωρίς να χαθεί η ποιότητα. Τα αρχεία αυτά αποτελούν την βάση του φόρμα VCD. MPEG-2 αποτελεί μία εξέλιξη του MPEG-1, που προσθέτει παραπάνω ανάλυση εικόνας, υποστήριξη για "επελεγμένη" εικόνα, καλύτερη διόρθωση και ανάκτηση σφάλματος, περισσότερες χρωματικές πληροφορίες, μη γραμμικό κβαντισμό και υψηλότερες αναλύσεις από το Mpeg1.


Multi Language Display
Επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν μεταξύ 6 γλωσσών για τα μενού.


Multi-access portal
Μια υπηρεσία που παρέχει πρόσβαση στον Παγκόσμιο Ιστό από πολλές διαφορετικές συσκευές όπως κινητά ή σταθερά τηλέφωνα και καλωδιακές συσκευές τηλεόρασης.


Neodym-Tweeter
Tweeter με μαγνήτες Neodym. Το Neodym παρουσιάζει μία πολύ υψηλότερη μαγνητική ένταση πεδίου από ότι τα συνηθισμένα υλικά και αξιοποιεί δυνατά την απόδοση των ηχείων παρά τους συγκριτικά μικρούς μαγνήτες.1-2  ΤΕΛΟΣ
PAVL-2
PAVL-2
Leading Member
Leading Member

Άντρας Τόπος : Οπου με καλέσει η πατρίδα .
Ημερομηνία εγγραφής : 18/10/2012
Αριθμός μηνυμάτων : 2784


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Τεχνική Ορολογία   Empty Απ: Τεχνική Ορολογία

Δημοσίευση από Santosan Πεμ 14 Νοε 2013 - 23:08

Αλλο ενα Like απο εμενα & σε βλεπω να παιρνεις τον τιτλο του τεχνικου του forum ...
Santosan
Santosan
Administrator
Administrator

Άντρας Ηλικία : 54
Τόπος : Athens - West Side
Ημερομηνία εγγραφής : 06/10/2012
Αριθμός μηνυμάτων : 10879


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Τεχνική Ορολογία   Empty Απ: Τεχνική Ορολογία

Δημοσίευση από PAVL-2 Πεμ 14 Νοε 2013 - 23:15

Santosan έγραψε:Αλλο ενα Like απο εμενα & σε βλεπω να παιρνεις τον τιτλο του τεχνικου του forum ...
Το να μοιράζεσαι τις  γνώσεις  σου  εχει την μεγαλυτερη  αξία .
PAVL-2
PAVL-2
Leading Member
Leading Member

Άντρας Τόπος : Οπου με καλέσει η πατρίδα .
Ημερομηνία εγγραφής : 18/10/2012
Αριθμός μηνυμάτων : 2784


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Τεχνική Ορολογία   Empty Απ: Τεχνική Ορολογία

Δημοσίευση από panoshm Πεμ 14 Νοε 2013 - 23:46

Santosan έγραψε:Αλλο ενα Like απο εμενα & σε βλεπω να παιρνεις τον τιτλο του τεχνικου του forum ...
+1000 cheers Αστείρευτη πηγή τεχνικών γνώσεων study 
panoshm
panoshm
Moderator
Moderator

Άντρας Ηλικία : 49
Τόπος : Αθήνα
Ημερομηνία εγγραφής : 11/10/2012
Αριθμός μηνυμάτων : 2926


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Τεχνική Ορολογία   Empty Απ: Τεχνική Ορολογία

Δημοσίευση από PAVL-2 Παρ 15 Νοε 2013 - 18:11

2-2


PureBlack Panel 2
Επιτυγχάνοντας το απόλυτο στην ποιότητα εικόνας. Η τεχνολογία PUREBLACK Panel 2 βελτιώνει θεαματικά τη σταθερότητα εκφόρτισης των στοιχείων φωσφόρου του πάνελ και μειώνει την ανεπιθύμητη εκπομπή φωτός. Το βελτιωμένο σύστημα εκπομπής ακτινοβολίας UV επιτυγχάνει τη μετατροπή περισσότερης ενέργειας σε φως με επακόλουθη αύξηση της φωτεινότητας και ταχύτερη απόκριση.Το αποτέλεσμα: εικόνες εκπληκτικής φωτεινότητας και αντίθεσης, και συνολικά καλύτερη αξιοποίηση της ενέργειας.


Radio Text
Ραδιοκείμενο. Πρόσθετες πληροφορίες που εκπέμπει ο ραδιοσταθμός για το πρόγραμμα του (π.χ. τίτλος της εκπομπής, όνομα καλιτέχνη, όνομα τραγουδιού, κλπ)


Rds (Radio Data System)
Radio Data System - υπηρεσία που παρέχουν οι ραδιοφονικοί σταθμοί όπου εκτός απο την μουσική και την ομιλία εκπέμπουν πρόσθετες πληροφορίες σε μορφή κωδικοποιημένων ψηφιακών σημάτων.
Αυτά αποκωδικοποιούνται απο τους ανάλογους ραδιοδέκτες που υπάρχουν στα περισσότερα ηχοσυστήματα αυτοκινήτου.


RoadEQ™
Προηγμένο ψηφιακό σύστημα το οποιο καταγράφει τον θόρυβο από το δρόμο/την μηχανή και δημιουργεί ταυτόχρονα ήχο από την αντίθετη φάση για να ακυρώσει τον θόρυβο.
Διαθέτει επίσης την λειτουργία για αυτόματη ρύθμιση του πραγματικού χρόνου για ποιοτικό ήχο στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.


Scan
Σύντομη μετάδοση όλων τον ραδιοφωνικών σταθμών που λαμβάνει η συσκευή(Radio Scan), ή των σταθμών που έχουν αποθηκευτεί στη μνήμη του ραδιοφώνου(Present Scan),ή σύντομη αναπαραγωγή της αρχής όλων των κομματιών( CD-Scan, CD-Scan.


Shareware
Τύπος προγραμμάτων που παρέχονται κυρίως μέσω Internet και ζητούν από την πλευρά του χρήστη ένα μικρό ποσό για τη χρήση τους, συχνά μέσω ενός κωδικού για registration. Τα shareware προγράμματα συνήθως δεν έχουν τις πλήρεις δυνατότητές τους πριν την αγορά τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα.


Sound Retriever
Αποκατάσταση της ποιότητας του ήχου. Οι MP3, WMA και MPEG4-AAC είναι συμπιεσμένες μορφές ήχου, οι οποίες αναπαράγουν μόνο ένα μέρος του πραγματικού ηχητικού φάσματος.
Η λειτουργία Sound Retriever ανασυνθέτει την ηχητική διαύγεια και μουσικότητα της πρωτότυπης εκτέλεσης, για τέλεια εμπειρία ακρόασης με ποιότητα επιπέδου CD.


Subsonic Filter
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διακόψει σήματα sub-bass με συνεχείς διακυμάνσεις της ηλεκτρικής τάσης για καλύτερη αναπαραγωγής bass.

 
SwingFace™
Η πρόσοψη μετακινείται προς τα κάτω για πρόσβαση στην θυρίδα φόρτωσης και ρύθμιση στην θέση που επιθυμείτε.
 
 
SWRC ready
Η μονάδα είναι συμβατή με το χειριστήριο τιμονιού έτσι ώστε να μπορείτε να αντικαταστήσετε την εργοστασιακή κεντρική μονάδα με οποιαδήποτε άλλη χωρίς να χάσετε τις λειτουργίες της. Απαιτούνται κάποια εξαρτήματα.
 
 
Tft / Lcd Οθόνες
Οι οθόνες αυτές παρέχουν υψηλή ποιότητα εικόνας βίντεο και ευρεία γωνία θέασης, πράγμα το οποίο τις καθιστά τέλειες για χρήση σε αυτοκίνητα.
 
 
Tmc
Ψηφιακό κανάλι με δεδομένα οδικών πληροφοριών και στοιχεία για την κυκλοφορία,τα οποία ενημερώνονται συνεχώς.
Οι δέκτες ΤΜC επιτρέπουν μια επιλογή αυτών των δεδομένων, με βάση τους παράγοντες πορεία οχήματος, περιοχή ή κατάσταση δρόμων.
Έτσι,με το πάτημα ενός πλήκτρου έχετε ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή σας τις τελευταίες πληροφορίες, πάντα σύμφωνα μα τις προσωπικές σας επιλογές.
 
 
Tom (Turn-On-Message)
Turn-On-Message.Κείμενο με ποικίλο περιεχόμενο (έως 48 χαρακτήρες),Το οποίο μπορεί να αποθηκευτεί σε μια δεύτερη Keycard και να εμφανίζεται πάντα στην οθόνη κάθε φορά που θα ενεργοποιείται η συσκευή.
 
 
Touch Control
Η οθόνη σας δίνει την δυνατότητα μέσω της οθόνης αφής να πραγματοποιήσετε τις παραμέτρους που επιθυμείτε απλά πιέζοντας την οθόνη.
 
 
Tpm
Track program memory. Ηλεκτρονική μνήμη για προγραμματισμό αγαπημένων κομματιών από τα CD.
Τα ράδιο-CD μπορείτε να συμπεριλάβεται στο πρόγραμμα 30 CD και 20 κομμάτια από το κάθε ένα, ενώ με τα CD-Changer(συνδυάζονται μόνο με ορισμένα ηχοσυστήματα) μπορείτε να αποθηκεύσετε έως 99 CD και 20 κομμάτια από το κάθε ένα.
 
 
Trafic Master
Ιδιο με το ΤMC
Οπουδήποτε κι αν οδηγείτε, βασιστείτε στο σύστημα TMC για να αποφύγετε την κυκλοφοριακή συμφόρηση και να ενημερωθείτε σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στους δρόμους.
Διαθέτουμε την καλύτερη κάλυψη-οι δέκα χώρες της Ευρώπης που εξυπηρετούν την λειτουργία TMC-σας ενημερώνουν σχετικά με τα διάφορα προβλήματα που ενδεχομένως να συναντήσετε στην πορεία σας.
Στην οθόνη εμφανίζεται τόσο ο δρόμος όσο και μια λίστα με τα πιθανά προβλήματα.
 
 
Tηλεματική
Εταιρείες παροχής υπηρεσιών τηλεματικής για την οδική κυκλοφορία Εταιρείες κινητής ραδιοτηλεφωνίας, οι οποίες παρέχουν, με ανάλογη χρέωση, ειδικές υπηρεσίες για τους οδηγούς αυτοκινήτων.
Αυτές οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν μετάδοση οδικών πληροφοριών, κλήσεις ανάγκης και οδική βοήθεια, βοήθεια πλοήγησης, ενημέρωση και τουριστικές προσφορές.
 
 
Tρανζίστορ Most Fet
Τρανζίστορ MOS* φαινομένου πεδίου. Ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην εκμετάλλευσητης ενέργειας (μικρότερη παραγωγή θερμότητας)και άμεσα ενεργοποιήσιμα, ωστόσο δεν προσφέρουν απαραίτητα καλύτερο ήχο από τα τυπικά διπολικά τρανζίστορ.
Ενδείκνυται για τοποθέτηση στους μετασχηματιστές των ενισχυτών, γιατί εξασφαλίζουν ομοιόμορφη, σταθερή και υψηλή τροφοδοσία.
 
 
Usb (Universal Serial Bus)
Universal Serial Bus. Υποδοχή σε νέους υπολογιστές για σύνδεση περιφερειακών. Τα πλεονεκτήματά της σε σχέση με τις άλλες θύρες του υπολογιστή είναι ότι μπορεί να δεχτεί μέχρι και 127 περιφερειακά, τα οποία μπορούν να συνδεθούν και να λειτουργήσουν αμέσως, ενώ ο υπολογιστής είναι ανοικτός.
 
 
USB Memory Sticks
Mπορείτε να συνδέσετε οποιοδήποτε USB memory stick περιλαμβάνει μουσικά δεδομένα.
Η κεντρική μονάδα λαμβάνει τα μουσικά αρχεία που είναι αποθηκευμένα στο stick και σας παρέχει λειτουργίες αναζήτησης ώστε να βρίσκετε γρήγορα και εύκολα τα επιθυμητά τραγούδια.
 
 
VarioColour
Ρύθμιση του χρώματος της οθόνης και του νυχτερινού φωτισμού σε 16 βαθμίδες, μέσω του μενού DSC, για την κατάλληλη προσαρμογή του ηχοσυστήματος στο φωτισμό του ταμπλό.
 

Versatile Link™
Η λειτουργία αυτή σας δίνει την δυνατότητα να συνδέσετε στο σύστημα συσκευές ήχου-όπως MP3 και CD players.
 
 
Video CD
Το Video CD είναι ένα στάνταρτ για εγγραφή ψηφιακού ήχου και εικόνας σε εγγράψιμα δισκάκια CD.
Λόγω της υψηλής συμπίεσης και της χαμηλής ποιότητας εικόνας των mpeg1 αρχείων ένα δισκάκι 650 mb μπορεί να χωρέσει 74 λεπτά βίντεο και ήχου.
Σαν μέτρο σύγκρισης δισκάκια VCD ποιοτικά είναι σαν μια απλή εγγραφή αναλογικού βίντεο VHS (250 γραμμές).


Video Quality Enhancer
Ο μετατροπέας D/A 108 MHz/14-bit με τεχνολογία βελτίωσης της ποιότητας βίντεο (Video Quality Enhancer, VQE9) είναι υπεύθυνος για την ασυναγώνιστη ποιότητα εικόνας που παρέχoυν τα Dvd Players.
Επιπρόσθετα, ένα ειδικό σύστημα αύξησης της ανάλυσης (Two-Dimensional Resolution Expander Video Scaler)αναβαθμίζει τα σήματα από πηγές DVD σε κορυφαία ποιότητα,πριν αυτά μεταφερθούν – με μηδενική απώλεια ποιότητας –μέσω της θύρας HDMI.


VisualEQ™
Όταν παρακολουθείτε μια ταινία, μπορείτε επιλέξετε ανάμεσα σε 4 λειτουργίες VisualEQ εκείνη που επιθυμείτε ανάλογα με τον τύπο της ταινίας και την φωτεινότητα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.


Vivid BioLite™ Display
Η νέα αυτή οθόνη προσφέρει φωτεινότητα, υψηλή ανάλυση και λειτουργεί άψογα μέσω αφής.


Wap
Wireless Application Protocol – Πρωτόκολλο Ασύρματων Εφαρμογών. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο, ανοιχτό πρότυπο που αποσκοπεί να παράσχει στα κινητά τηλέφωνα, στις συσκευές πέιτζερ και σε άλλες συσκευές χειρός ασφαλή πρόσβαση σε e-mail και απλές ιστοσελίδες.
Με το WAP μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε πληροφορίες μέσω του κινητού σας τηλεφώνου.


Wav
WAV - Το "wav" είναι μια επέκταση ονομάτων αρχείων που χρησιμοποιείται για μερικά είδη αρχείων ήχου. το όνομα του το πήρε επειδή τα αρχεία αυτά ήταν τα πρώτα ψηφιακά αρχεία ήχου, που αποτελούνται απο κυματομορφές (waves).


wma
Windows Media Audio. Σχεδιάστηκε από την εταιρεία MICROSOFT.
Το WMA αποτελεί ένα σύστημα κωδικοποίησης/αποκωδικοποίησης ήχου,το οποίο επιτρέπει τη συμπίεση δεδομένων στο 1/20 του αρχικού τους όγκου και την εγγραφή τους σε έναν μόνο δίσκο CD.
Η κωδικοποίηση των δεδομένων εκτελείται με το Windows Media Player 7,μπορείτε επίσης να κάνετε δωρεάν εγκατάσταση του Windows 98 και του Windows 2000 από την υπηρεσία δωρεάν εγκατάστασης της Microsoft.


Xdsl (xDSL)
Οικογένεια πρωτοκόλλων τηλεφωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας, που περιλαμβάνει τα πρωτόκολλα ADSL, HDSL,DSL Lite, SDSL, RADSL, VDSL.

-ADSL: Σε κάθε γραμμή υπάρχουν 2 ADSL modems, ένα από την πλευρά του συνδρομητή και ένα από την πλευρά της τηλεφωνικής εταιρείας. Οι ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων που επιτυγχάνει το ADSL είναι 1,5 έως 9 Mbps για download και έως 800 Kbps για upload δεδομένων.
Χρησιμοποιεί τα κοινά (χάλκινα) τηλεφωνικά καλώδια που υπάρχουν ήδη στις τηλεφωνικές γραμμές. Όπως και το ISDN, περιλαμβάνει κανάλια φωνής και δεδομένων.
Στην Ελλάδα θα αρχίσει να παρέχεται σε λίγο καιρό από τον ΟΤΕ (λειτουργεί ήδη σε πειραματικό στάδιο). Προέρχεται από τα αρχικά Asymmetric Digital Subscriber Line. Συνήθως απαιτείται από την πλευρά του συνδρομητή η εγκατάσταση DSL modem που θα κάνει διαχωρισμό τωνκαναλιών φωνής καιδεδομένων.
-DSL Lite: Παραλλαγή του ADSL υπό εξέλιξη. Ο διαχωρισμός καναλιών φωνής και δεδομένων γίνεται από την τηλεφωνική εταιρεία.
Έχει μικρότερο κόστοςκαι πολυπλοκότητα από το ADSL, αλλά η ταχύτητα περιορίζεται στaα 1,544 Mbps.
-HDSL: διαφέρει από το ASDL στο ότι είναι συμμετρικό, δηλαδή έχει τις ίδιες ταχύτητες για upload και download. Δίνει ίδια ταχύτητα μετάδοσης με το T1, 1,544 Mbps.
Από τα αρχικά High bit-rate Digital Subscriber Line. Χρησιμοποιεί δύο ζεύγη καλωδίων και μπορεί να μεταδόσει δεδομένα σε ακτίνα 4500 μέτρων χωρίς να χρειάζεται επαναλήπτης για να ενισχύει το σήμα και να το επανακατευθύνει.
-SDSL - Single line Digital Subscriber Line: το ίδιο με το HDSL, μόνο που χρησιμοποιεί ένα ζεύγος καλωδίων αντί για δύο και η ακτίνα μετάδοσης δεδομένων χωρίς χρήση repeater είναι 3000 μέτρα αντί για 4500.
-RADSL - Rate Adaptive Digital Subscriber Line : παρόμοιο με το ADSL, αλλά κατάλληλο πρόγραμμα, ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητα μετάδοσης ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η ποιότητα της τηλεφωνικής γραμμής και η απόσταση που πρέπει να διανύσει η μετάδοση των πληροφοριών.
Στις συνδέσεις RADSL, οι μεταδόσεις μπορούν να φτάσουν τα 2,2 Mbps για κατέβασμα και 1,088 Mbps για ανέβασμα.
-VDSL - Very High rate Digital Subscriber Line : μορφή του DSL που βρίσκεται υπό εξέλιξη και δίνει τη μεγαλύτερη, μέχρι αυτή τη στιγμή, ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων: 52 Mbps για download και 2,3 Mbps για upload.
Σημαντικό μειονέκτημά της όμως είναι ότι λειτουργεί μόνο σε αποστάσεις μικρότερες από 1300 μέτρα.


Yπογούφερ
Μεγάφωνο που παίζει χαμηλές συχνότητες


ΑBC Tuner
Δέκτης με Automatic Bandwidth Control (Αυτόματος έλεγχος Εύρους Ζώνης).Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει καλύτερη ποιότητα λήψης λόγω μειωμένου θορύβου παραμόρφωσης από γειτονικούς σταθμούς εκπομπής ραδιοφώνου.


Αγωγός οπτικής ίνας
Καλώδιο υάλινης ίνας, για τη μετάδοση ψηφιακών σημάτων φωτός, πχ. Από ένα CD-Changer, στο ραδιόφωνο


Ακουστική
Μια επιστήμη που ασχολείται με την παραγωγή , επίδραση, και αναμετάδοση τον ηχητικών κυμάτων σε διάφορα υλικά.


Ανάλυση
Ανάλυση εικόνας είναι το μέγεθος των βίντεο καρέ που απαρτίζουν το ψηφιακό βίντεο μετρημένο σε pixels. Το ψηφιακό βίντεο PAL έχει ανάλυση 720x576, ενώ για το Αμερικάνικο NTSC 720x480 pixels.
Δηλαδή κάθε καρέ είναι 720 pixels πλάτος x 480 pixels ύψος.


Αποσπώμενη Πρόσοψη
Ένα αντικλεπτικό σύστημα το οποίο εφευρέθηκε από την Pioneer . Η πρόσοψή του συστήματος μπορεί να αφαιρεθεί και να τοποθετηθεί σε μία προστατευτική θήκη. Τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά κυκλώματα του συστήματος παραμένουν προστατευμένα μέσα στα ταμπλό του αυτοκινήτου.
Το μόνο που παραμένει ορατό είναι ένα μαύρο πάνελ το οποίο δεν προσελκύει την προσοχή πιθανών κλεφτών.


Αρμονική παραμόρφωση
Μέγεθος για την παραμόρφωση, το οποίο περιγράφει το τμήμα της αρμονικής που δεν περιλαμβάνεται στο αυθεντικό σήμα.
Βασικός κανόνας: Οι χαμηλές τιμές στα ίδια επίπεδα ισχύος, κατά κανόνα αποτελούν ένδειξη καλύτερης ποιότητας ήχου.


Αυτόματη Επιλογή Κομματιού
Σας δίνει την δυνατότητα επιλογής προγραμματισμού οποιουδήποτε αγαπημένου σας κομματιού CD –για μέχρι και 24 κομμάτια ανά δίσκο.
Οι επιλογές έπειτα παίζονται με την χρήση του ADPS και του πλήκτρου «προγραμματισμός»


Βαθμός απόδοσης
Μέγεθος για την ένταση ήχου ενός ηχείου με είσοδο 1 Watt, που υπολογίζεται σε απόσταση ενός μέτρου (μονάδα μέτρησης dB).


Βοηθητική είσοδος
Βοηθητική είσοδος που επιτρέπει την σύνδεση διάφορων φορητών συσκευών ήχου ,όπως Walkman-MP3 κλπ.
Επιπρόσθετα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την οδήγηση ήχου συστημάτων εικόνας που έχουν εγκατασταθεί στο αυτοκίνητο , μέσα από τα ηχεία του ηχοσυστήματος.


Γυροσκοπικός Αισθητήρας 3-D
Επιτρέπει στο σύστημα πλοήγησης να πραγματοποιεί μετρήσεις σε τρεις διαστάσεις: Επάνω /κάτω (ύψος), εμπρός /πίσω (απόσταση) Και αριστερά /δεξιά )διεύθυνση, έτσι ώστε τα εκτελεί τους υπολογισμούς πλοήγησης με μεγάλη ακρίβεια.


Διατομή Καλωδίου (Gauge)
Tο Gauge είναι μονάδα μέτρησης αγωγιμότητας , το μέγεθος του είναι αντιστρόφως ανάλογο με την αντίσταση.
Το Gauge από την άλλη (AWG) χαρακτηρίζει την διατομή του καλωδίου αλλά με την έννοια ότι όσο πιο χοντρό είναι ένα καλώδιο (και αγώγιμο) τόσο μικρότερος είναι ο αριθμός αυτός.
Το μπέρδεμα γίνεται για δυο λόγους, αφενός αυτοί οι αγγλοσάξονες είναι τόσο κολλημένοι ώστε να θέλουν να έχουν τις δικές τους μονάδες μέτρησης ακόμα και στα πιο προφανή.
Αφετέρου οι δυο παραπάνω μονάδες προφέρονται σχεδόν το ίδιο. Ωστόσο έχει επικρατήσει ο αμερικάνικος τρόπος μέτρησης της διατομής ήτοι:
10 qmm αντιστοιχούν σε 8AWG
16 qmm αντιστοιχούν σε 6AWG
25 qmm αντιστοιχούν σε 4AWG
35 qmm αντιστοιχούν σε 2AWG
53 qmm αντιστοιχούν σε 1AWG
με κάποια επιφύλαξη σε ορισμένες αντιστοιχίες γιατί η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές καλωδίων χρησιμοποιούν το αμερικανικό σύστημα και δεν είναι εύκολη η σύγκριση.
Για 700 W ισχύ εξόδου, δηλαδή περίπου τα δίπλα σε κατανάλωση και με 13V μέση τάση έχουμε κατανάλωση με τάση 107Α περίπου.
Από τον πίνακα της EMMA προκύπτει ότι για ένα τυπικό μήκος καλωδίου από 4.1 μέχρι 4.8 μέτρα πρέπει να χρησιμοποιηθεί καλώδιο διατομής 53 qmm.


Διπλός Φωτισμός Πλήκτρων
Χαρακτηρίζει τις συσκευές με δυνατότητα αλλαγής του χρώματος φωτισμού του εμπρός πάνελ μεταξύ πράσινου και κόκκινου έτσι ώστε να ταιριάζει με το ταμπλό του αυτοκινήτου.


Δυναμική Προστασία Ενισχυτή
Αυτό το νέο κύκλωμα προστασίας διαμορφώνεται ανάλογα με τη στάθμη του σήματος εξόδου.
Έτσι, το επίπεδο της παρεχόμενης προστασίας ταιριάζει με την κατάσταση του ενισχυτή ανά πάσα στιγμή.


ΕON
Mε τη λειτουργία EON,όταν μεταδίδεται κάποιο μήνυμα για την οδική κυκλοφορία (ΤΑ) και ο σταθμός που ακούτε δεν προσφέρει αυτή την υπηρεσία, το ραδιόφωνο εναλλάσσει αυτόματα σε ένα σταθμό με μετάδοση οδικών πληροφοριών (πχ.απο΄το σταθμό NRD3 στο σταθμό NDR2)


Εικόνες Jpeg
JPG ή JPEG
Μορφή εικόνων κατάλληλη για στατικές (ακίνητες) εικόνες που έχουν πολλές περιοχές με το ίδιο χρώμα.
Πλεονέκτημα τους από τις εικόνες bmp είναι έχουν σημαντικά μικρότερο μέγεθος αρχείου κάτι που μαζί με τις gif τις κάνει κατάλληλες για χρήση στο Internet. Μια εικόνα bmp μπορεί να έχει μέγεθος 20 MB, ενώ η ίδια ακριβώς εικόνα σε μορφή jpg και με τις ίδιες διαστάσεις μπορεί να έχει μέγεθος 80 KB ή και λιγότερο.
Η υπερβολική όμως συμπίεση της εικόνας, για μείωση του μεγέθους μπορεί να μειώσει πολύ την ποιότητα της εικόνας.


Εικόνες Gif
Mορφή εικόνων που είναι κυρίως κατάλληλη για εικόνες μικρών διαστάσεων, που περιέχουν μεγάλες περιοχές με το ίδιο χρώμα.
Αντίθετα από τις εικόνες jpg (ή jpeg), οι gif έχουν μικρότερο μέγεθος σε KB, αλλά υποστηρίζουν μόνο 256 χρώματα, κάτι που δεν τις κάνει κατάλληλες για φωτογραφίες και εικόνες υψηλής ποιότητας.
Ακόμα οι gif μπορεί να είναι είτε στατικές, είτε κινούμενες. Οι πρώτες είναι μια σταθερή εικόνα ενώ οι κινούμενες μπορούν να αποτελούνται από πολλά καρέ, που εμφανίζονται διαδοχικά, δίνοντας την αίσθηση slide ή animation. Όπως και οι jpg, είναι διανυσματικές εικόνες, δηλαδή χρησιμοποιούν συντεταγμένες για να προσδιορίσουν το χρώμα μιας περιοχής και έτσι μειώνονται οι πληροφορίες που απαιτούνται για την αναπαράσταση των χρωμάτων.
Αντίθετα από τις bitmap (bmp) δηλαδή, που χρησιμοποιούν ξεχωριστές πληροφορίες 8, 16 ή 32 bits για καθένα pixel (μικροσκοπική κουκίδα) της εικόνας, με αποτέλεσμα ακόμα να έχουν μεγάλο μέγεθος αρχείου.


Είσοδος PC
Η είσοδος PC (VGA) επιτρέπει τη σύνδεση ενός υπολογιστή με τηλεόραση χωρίς τη διαμεσολάβηση αντάπτορα VGA.


Εκκίνηση
Boot:
Εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος. Εκκίνηση ενός υπολογιστή.


Ελεγχόμενη Τροφοδοσία Ισχύος
Κατά την διάρκεια μετατροπής DC-σε-DC ανά βήμα ,η τάση στην δευτερεύουσα ελίκωση θα πρεπει να κρατηθει σταθερη παρόλες τις μεταπτώσεις τάσεως η τις μεταπτώσεις φορτίων κατά την διάρκεια των ελικώσεων.
Η τροφοδοσία ισχύος PWM (Μετατροπή Πλάτους Παλμού) της PIONEER διατηρεί τη σταθερότητα ανάμεσα στις πρωτεύουσες και δευτερεύουσες ελικώσεις και χρησιμοποιεί το MOSFET για να ενεργοποιήσει και να απενεργοποιήσει τη τροφοδοσία ισχύος πολύ γρήγορα σε απόκριση της εισόδου .
Αυτό μεταφράζεται σε πιο καθαρή έξοδο και λιγότερη παραμόρφωση.


Εναρμονισμένη Λήψη
Η τεχνολογία (SSIR-EX) δέκτη που μπορεί να αυξομειώσει το εύρος του καναλιού ανάλογα με της συνθήκες λήψης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα ήχου και την καλύτερη διαχώριση των συχνοτήτων σε γειτονικούς σταθμούς.


Ενεργή Οθόνη
Η επόμενη γενιά οθονών που μπορούν να παράγουν κινούμενες εικόνες οι οποίες υφίστανται σε Dot Matrix LCD’s και εξελίσσονται σε οθόνες που απεικονίζουν πληροφορίες , οπως ένα ρολόι έναν τίτλο αρχείου η ραδιοφωνικές συχνότητες


Ενεργό οπλισμα
Η μέθοδος να οπλίζεις ένα σύστημα ασφάλειας που προϋποθέτει κάποια δράση που μπορεί να περιέχει την πίεση ενός πλήκτρου σε έναν τηλεαναμεταδοτη ή εισάγοντας έναν κωδικό σε ένα πληκτρολόγιο.


Ενεργός Σερβομηχανισμός
Μια τεχνολογία ανεπτυγμένοι από την Sony η οποία χρησιμοποιείτε σε συσκευές αναπαραγωγής CD και MD.
Ένα κύκλωμα που απεικονίζει τη ανίχνευση και εστιάζει σε λειτουργίες, μεταξύ άλλον , ρυθμίζει αυτές τις λειτουργίες για καλύτερη απόδοση.


Ενισχυτές Τάξης D
Απαιτούν λιγότερο ρεύμα και παράγουν λιγότερη θερμότητα (η οποία οδηγεί σε παραμορφώσεις, ενώ το 67% της παρεχόμενης ισχύος μεταφέρεται στο φορτίο. Παράγεται ένα ψηφιακό σήμα και φιλτράρεται μέσω του Φίλτρου Διέλευσης Χαμηλών Συχνοτήτων.
Τα FEΤ ισχύος στην έξοδο διασφαλίζουν πια αποδοτική λειτουργία, ενώ ολόκληρη η σχεδίαση είναι πιο συμπαγής, χάρη στην μικρότερη ψύκτρα.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι καθαρός ήχος, χωρίς παραμόρφωση.


Ενισχυτές Τάξης FD
Οι ενισχυτές τάξης FD (Full Range Glass-D) συνδυάζουν το πλεονεκτήματα ισχύος της συμβατικής τεχνολογίας ενισχυτών με την εξαιρετικά αποτελεσματική λειτουργία και τα χαμηλά επίπεδα παραμόρφωσης λόγω θερμότητας που παρουσιάζουν οι ψηφιακοί ενισχυτές Τάξης D.
Αυτό κατέστησε εφικτή τη σχεδίαση ενισχυτών με μικρότερα μέγεθος, αλλά χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα και την απόδοση.


Έξοδοι Προενίσχυσης Υψηλής Τάσης (Hi-Volt Pre-Outs)
Παρέχουν ισχυρό σήμα με λιγότερο θόρυβο και μεγαλύτερη ευκρίνεια, οι έξοδοι προενίσχυσης υψηλής τάσης μειώνουν τις απαιτήσεις στα κυκλώματα εισόδου του ενισχυτή.
Έτσι μπορούν να λειτουργούν με ρυθμίσεις χαμηλότερου κέρδους, με αποτέλεσμα βελτιωμένη ποιότητα ήχου και ευρύτερη δυναμική περιοχή.


Έξοδος Δευτερεύουσας Οθόνης
Επιτρέπει στους χρήστες να συνδέσουν ένα Ράδιο CD της Pioneer στην υπάρχουσα ψηφιακή οθόνη του αυτοκινήτου τους.
Μέσω του διαύλου ίΡ εμφανίζονται βασικές πληροφορίες — όπως οι συχνότητες των σταθμών και οι αριθμοί των κομματιών χρησιμοποιώντας έναν προαιρετικό προσαρμογέα.


Έξοδος Προενίσχυσης
Σας επιτρέπει να προσθέσετε στο αυτοκίνητο σας «προαιρετικά» ενισχυτές ισχύος .Ο αριθμός των εξόδων κυμαίνεται αναλόγως την κατηγορία ποιότητος της κεντρικής πηγής.


Έξοδος Υπογούφερ
Έξοδος προενίσχυσης αποκλειστικά για την σύνδεση εξωτερικού ενισχυτή υπογούφερ.


Ηχεία
Αποτελούν τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας ενός συστήματος αναπαραγωγής ήχου και η συμβολή τους είναι πρωταρχικής σημασίας.
Η επιλογή των ηχείων είναι αυτή που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον ηχητικό χαρακτήρα του ηχοσυστήματος και επειδή κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, από την τεράστια ποικιλία που διατίθεται στην αγορά δεν μπορούμε πολύ εύκολα να ξεχωρίσουμε καλά και κακά ηχεία.
Στο χώρο μάλιστα του αυτοκινήτου οι εσωτερικές ιδιομορφίες που έχει κάθε μοντέλο κάνει την επιλογή μεγαφώνων πονοκέφαλο.
Συγκεκριμένα δεν είναι μόνο η διάμετρος του μεγαφώνου η ειδοποιός διαφορά από ένα αυτοκίνητο σε ένα άλλο, όπου υπάρχει ευτυχώς μια τυποποίηση.
Είναι ακόμα η θέση που προσφέρει κάθε κατασκευαστής για την τοποθέτηση των μεγαφώνων (πχ στην πόρτα, στο ταμπλό, στην εταζέρα ή αλλού) και η ποιότητα του διατιθέμενου χώρου πίσω από το μεγάφωνο ,που είναι ζωτικής σημασίας για την συνολική απόδοσή του.
Τα μεγάφωνα που χρησιμοποιούνται στο αυτοκίνητο για την αναπαραγωγή των χαμηλών και μεσαίων συχνοτήτων είναι πιστονικού τύπου (όπως άλλωστε και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών του σπιτιού) και το διάφραγμά τους είναι τύπου κώνου.
Αυτή η τεχνολογία απαιτεί την τοποθέτηση του μεγαφώνου σε κατάλληλη καμπίνα ώστε η οπίσθια ακτινοβολία του μεγαφώνου ,που είναι εκτός φάσης με την μπροστινή να μην προστεθεί με την μπροστινή οπότε το αποτέλεσμα θα ήταν η ακύρωση των χαμηλών κυρίως συχνοτήτων (λόγω ακριβώς αυτής της διαφοράς φάσης των 180ο).
Η καμπίνα αυτή έχει διαφορετικές διαστάσεις για κάθε μεγάφωνο ενώ πρωταρχικό ρόλο παίζει η στιβαρότητα και στεγανότητα αυτής.
Στο αυτοκίνητο λοιπόν ,όπου τα παραπάνω στοιχεία είναι καθορισμένα από τον κατασκευαστή, ο ρόλος του εγκαταστάτη είναι να βρει ποιο μεγάφωνο ταιριάζει σε κάθε περίπτωση.
Λόγω αυτών των δυσκολιών και επειδή η καμπίνα που προσφέρεται σε κάθε περίπτωση τείνει να μοιάζει με τον τύπο της ακουστικής ανάρτησης (ή κλειστού τύπου, sealed box) τα μεγάφωνα που προορίζονται για το αυτοκίνητο πρέπει είναι κατάλληλα για αυτόν τον τύπο (σε αντίθεση με τα οικιακά όπου οι περισσότερες υλοποιήσεις είναι τύπου bass reflex ή vented box).
Επιπλέον επειδή μια πόρτα ,για παράδειγμα ,δεν είναι ότι πιο αεροστεγές υπάρχει καθώς σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει άλλους σκοπούς, η δουλειά του εγκαταστάτη είναι να την βελτιώσει σε κάποιους τομείς όπως η στιβαρότητα και η στεγανότητα ,τουλάχιστον από την μεριά της καμπίνας των επιβατών.
Για αυτό τον σκοπό υπάρχουν στην αγορά αρκετά αποσβεστικά υλικά ,η σωστή χρήση ορισμένων μπορεί να αποδώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά η θέση και η κλίση ενός μεγαφώνου σε ένα αυτοκίνητο έχει και αυτή σημαντικό ρόλο να επιτελέσει.
Είναι γενικώς γνωστό ότι κάθε μεγάφωνο από μία συχνότητα και πάνω παύει να διασπείρει τον ήχο ομοιόμορφα σε κάθε κατεύθυνση ( omnidirectional) και γίνεται κατευθυντικό.
Η συχνότητα αυτή είναι ευθέως ανάλογη με την ενεργό διάμετρο του μεγαφώνου.
Έτσι λοιπόν καθώς ανεβαίνει η συχνότητα η ένταση μειώνεται όσο απομακρυνόμαστε από τον νοητό άξονα του μεγαφώνου.
Έτσι λοιπόν ένα μεγάφωνο με εξαιρετική μεσαία περιοχή (χονδρικά , η περιοχή της ανθρώπινης φωνής) είναι πολύ πιθανό να χαραμιστεί σε ένα αυτοκίνητο όπου η θέση του θα είναι πολύ χαμηλά και υπό μεγάλη γωνία από τους ακροατές (και λέμε πιθανό γιατί η πολυπλοκότητα του εσωτερικού ενός αυτοκινήτου είναι τέτοια ώστε καμία λογική πρόβλεψη να μην είναι αρκετά ασφαλής). Το ίδιο ισχύει και για τις υψηλές συχνότητες.
Αυτές ,τα τελευταία χρόνια, αναπαράγονται από tweeters με διάφραγμα τύπου θόλου που προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον κώνο σε αυτή την περιοχή συχνοτήτων. Τα tweeters είναι μικρά σε μέγεθος και αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο αφού μας κάνει την τοποθέτηση τους πιο εύκολη ,επιτρέποντας δοκιμές σε θέση και κλίση έτσι ώστε να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Γενικά τα συστήματα του αυτοκινήτου είναι δύο δρόμων με woofer για τις χαμηλές και tweeter για τις υψηλές συχνότητες.
Η χρήση ξεχωριστού μεγαφώνου για την αναπαραγωγή των μεσαίων συχνοτήτων δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη καθώς σπανίως προσφέρεται τέτοια θέση στα αυτοκίνητα ενώ από την άλλη το ταίριασμα τριών μεγαφώνων είναι μια ιδιαίτερα επίπονη και δαπανηρή ιστορία και δεν οδηγεί πάντα σε επιτυχές αποτέλεσμα, όσο και αν η απόδοση ενός μεγαφώνου στην μεσαία περιοχή είναι πολύ καλύτερη όταν αυτό δεν χρειάζεται να αναπαράγει και χαμηλές.
Έτσι ενώ η χρήση midrange δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη, από την άλλη η χρήση ξεχωριστού μεγαφώνου για την αναπαραγωγή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων (γνωστό ως subwoofer) είναι αρκετά διαδεδομένη.
Η διάμετρος αυτών των μεγαφώνων είναι μεγάλη (10” ,12”, 15” ακόμα και 18”) οπότε είναι ευνόητο ότι η τοποθέτησή τους γίνεται στον χώρο των αποσκευών σε μια ειδικά μελετημένη καμπίνα από ξύλο (MDF μεγάλου πάχους).
Έτσι ενώ για τα υπόλοιπα μεγάφωνα οι ειδικές ,εκ των υστέρων , κατασκευές (door panels, kick panels) από τον εγκαταστάτη ,με σκοπό την δημιουργία καλυτέρων θέσεων για βέλτιστη απόδοση, αποτελεί την εξαίρεση , για το subwoofer είναι ο κανόνας.
Η εγκατάσταση ενός τέτοιου ηχείου στο αυτοκίνητο μπορεί να στερεί όγκο στον χώρο των αποσκευών, πλην όμως η συμβολή του στην αναπαραγωγή των χαμηλών συχνοτήτων είναι εντυπωσιακή.
Σε όλα τα παραπάνω αποφύγαμε να αναφερθούμε σε τεχνικά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα στην περίφημη ισχύ.
Στην πράξη οι παράμετροι που πρέπει να συνοδεύουν ένα μεγάφωνο (Thiele and Small parameters) είναι πολλές και γενικά δεν μπορούν να πουν πολλά στον μη μυημένο.
Έτσι ενώ στο σπίτι όπου αγοράζουμε ολοκληρωμένο ηχείο τα τεχνικά χαρακτηριστικά έχουν αξία ,στο αυτοκίνητο που αγοράζουμε σκέτα μεγάφωνα δυστυχώς δεν μας βοηθάνε.
Ειδικά στο πονεμένο θέμα της ισχύος επειδή το αν θα καταστραφεί ένα μεγάφωνο εξαρτάται και από άλλους παράγοντες , αυτό το νούμερο δεν μας λέει τίποτα ούτε για αυτό το θέμα.
Και επειδή η παρεξήγηση σε αυτό το θέμα είναι μεγάλη καλό θα είναι να τονίσουμε ότι η ισχύς δεν έχει να κάνει ούτε με την αντοχή ενός μεγαφώνου, ούτε με το αν ταιριάζει με τον ενισχυτή μας και φυσικά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το πόσο καλά παίζει.
Συνεπώς το τελευταίο που πρέπει να μας ενδιαφέρει για να αγοράσουμε ένα μεγάφωνο είναι η ισχύς του , ενώ πολύ μεγαλύτερη αξία έχει η εμπειρία του εγκαταστάτη που έχει δοκιμάσει πολλά μεγάφωνα και σε πολλά αυτοκίνητα και έχει βγάλει χρήσιμα και πρακτικά συμπεράσματα.


Ισοσταθμισμένο Κύκλωμα Απομόνωσης
Αποτρέπει τον επηρεασμό του σήματος από το ρεύμα γείωσης. Η pioneer βελτίωσε τις υπάρχουσες σχεδιάσεις, διαχωρίζοντας τις γειώσεις για το αριστερό και το δεξιό κανάλι.
Αυτό θέτει την κυματομορφή κάθε καναλιού σε φάση, πράγμα το οποίο βοηθάει στην ακύρωση των συνιστωσών θορύβου στις γειώσεις. Η έξοδος είναι πια καθαρή, με λιγότερες παρεμβολές.


Ισοσταθμιστής (Equalizer)
Ρύθμιση ήχου για την προσαρμογή της απόκρισης συχνότητας σε μη ευνοϊκές περιοχές, καθώς και της ακουστικής στις προσωπικές σας επιλογές. -> DSA, DPE, DEQ, Bass Logic


Ισοσταθμιστής Εστίασης Ήχου (SFEQ)
To SFEQ επιτρέπει στον χρήστη να ελέγξει τις ρυθμίσεις μπάσων και υψηλών συχνοτήτων ανεξάρτητα στις εμπρός και πίσω εξόδους των ακουστικών πηγών. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται πολύ καλύτερο μουσικό αποτέλεσμα.


Κεντρικός Επεξεργαστής
CPU (Central Processing Unit):
Κεντρική μονάδα επεξεργασίας ενός υπολογιστή. Πιο συχνά αναφέρεται απλά ως επεξεργαστής (π.χ. Intel Pentium 2.4Ghz).


Λήψη Αρχείων (Download)
Η διαδικασία της λήψης αρχείων από έναν κεντρικό υπολογιστή-server. Για παράδειγμα όταν κατεβάζετε ένα πρόγραμμα από ένα site.
Το αντίθετο είναι το upload, όπου ανεβάζετε ένα πρόγραμμα προς έναν server για να είναι διαθέσιμο για άλλα άτομα.
Στους περισσότερους τύπους συνδέσεων Internet, οι ταχύτητες των downloads είναι μεγαλύτερες από αυτές των uploads.
Σε ένα modem 56 K η μέγιστη ταχύτητα για downloads μπορεί να φθάσει τα 56Kbits ανά δευτερόλεπτο (προσοχή, όχι kbytes) και σε uploads τα 33,6 .
Αυτό έχει καθοριστεί έτσι, γιατί οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν το δίκτυο για downloads αρχείων και σελίδων και όχι για uploads.


Μέγεθος οθόνης
Το μέγεθος της οθόνης μετριέται σε ίντσες ή εκατοστά (1 ίντσα αντιστοιχεί σε 2,45 εκατοστά). Όσο πιο σημαντική είναι αυτή η τιμή, τόσο πιο μεγάλη είναι η επιφάνεια της τηλεόρασής σας.
Για απόλυτη άνεση, η απόσταση μεταξύ χρήστη και τηλεόρασης πρέπει να είναι 3 φορές μεγαλύτερη του μεγέθους της οθόνης.


Μείωση του θορύβου
Είτε πρόκειται για ήχο είτε για εικόνα, ο θόρυβος αντιστοιχεί σε ένα παράσιτο που παραμορφώνει την ποιότητα του τελικού σήματος. Στην οθόνη, παρουσιάζεται σε μορφή φωτεινών κόκκων.


Μνήμη Καλύτερων Σταθμών (Bsm)
Ένας ιδανικός δέκτης για ταξίδι . Με το άγγιγμα ενός πλήκτρου , το BSM ανιχνεύει τη ραδιοφωνική συχνότητα , εντοπίζει και αυτόματα προρυθμίζει τους 6 πιο δυνατούς σταθμούς στην μνήμη του Ραδιοφώνου.


Οθόνη MultiColour
Οθόνη με ποικίλα χρώματα στα διάφορα πεδία ενδείξεων, για οπτική διαφοροποίηση των λειτουργιών και εντυπωσιακό design. Γενικό χαρακτηριστικό είναι μία φωτισμένη βασική σειρά, η οποία εγγυάται καλύτερες δυνατότητες ανάγνωσης.


Οκτάβα
Το σύστημα Ενίσχυσης Μπάσων Οκτάβας με δυο λειτουργίες είναι μια τεχνολογία DSP εξοπλισμένη με Ενίσχυση Μπάσων Οκτάβας που επεξεργάζεται τα σήματα κάτω των 200 Hz με την προς τα κάτω μετατόπιση ανά οκτάβα και την πρόσθεση σήματος στην έξοδο χαμηλής συχνότητας.


Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web)
www (World Wide Web): Χαρακτηρισμός του γραφικού περιβάλλοντος που πλέον διέπει το Internet. Χάρη στις δυνατότητες multimedia που προσφέρει, το Web συνέβαλλε σημαντικά στην ραγδαία εξάπλωση του Internet.
Αποτελεί ωστόσο μόνο μία από τις πολλές δυνατότητες επικοινωνίας που διαθέτει το Internet. Στην Ελλάδα λέγεται και παγκόσμιος Ιστός.


Παράσιτα
Πολυκάναλη λήψη. Υπέρθεση των ραδιοκυμάτων που λαμβάνονται απευθείας από το ραδιοφωνικό σταθμό με καθυστερημένα τμήματα ανάκλασης (π.χ. λόγω ψηλών κτιρίων, βουνών, κ.λπ.). Χάρη στο δέκτη Codem της Blaupunkt, τα παράσιτα πολλαπλής διαδρομής ελαχιστοποιούνται δραστικά.


Περιστροφικό Κουμπί
Περιστροφικό Κουμπί Ελέγχου Έντασης – ένα στοιχείο εργονομικού σχεδιασμού από την Pioneer.
Παρέχει στους χρήστες έναν εύκολο καιβολικό τρόπο γιο να ρυθμίζουν την ένταση του ήχου στην Κεντρική μονάδα τους.


Περιστροφικός Ελεγκτής
Δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να ελέγχουν όλες τις λειτουργίες της κεντρικής μονάδας με΄ένα και μόνο κουμπί.
Μπορεί να περιστραφεί προς τα αριστερά/ δεξιά, να πιεστεί προς τα επάνω, κάτω,αριστερά ή δεξιά, ή να χρησιμοποιηθεί παρόμοιο με ένα joystick για μετακινήσεις στους διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και για την προσπέλαση φακέλων και αρχείων.


Πλοήγηση μέσω μνήμης
Μία δυνατότητα του συστήματος πλοήγησης ΑVIC-X1BT, η οποία μας επιτρέπει να αποθηκεύει περισσότερα από 400 χιλιόμετρα διαδρομής.
Αφού φορτωθεί η διαδρομή, μπορείτε να αφαιρέσετε τον χάρτη πλοήγησης και να παίξετε ένα MP3, DVD, CD κλπ.


Ραδιομόνιτορ
Κατά την περιέλιξη της ταινίας της κασέτας, η συσκευή εναλλάσσει σε λειτουργία ραδιοφώνου.


ΡΝS (Καταστολή Παλμικού Θορύβου)
Ο Παλμικός θόρυβος είναι ανεπιθύμητος θόρυβος ο οποίος παράγεται από ηλεκτρικούς κινητήρες. Μπορεί να προέρχεται από τον αισθητήρα του αυτοκινήτου, από την κεραία, ή ακόμη και από ένα άλλο αυτοκίνητο.
Το σύστημα ΡΝ παρέχει καθαρότερο ήχο, μειώνοντας του θόρυβο που παρεμβάλλεται στο σήμα FΜ.


Ροή Δεδομένων
Ταυτόχρονη μετάδοση ροής δεδομένων, π.χ. για video ή ήχο. Απαιτεί μεγάλο διαθέσιμο bandwidth.


ΡΟΙ (Point of Interest)
Οι μονάδες Πλοήγησης διαθέτουν μεγάλο αριθμό Σημείων Ενδιαφέροντος (POI), αποθηκευμένων στη μνήμη. Ο οδηγός μπορεί να εκτελέσει μία γρήγορη αναζητήσει βάσει ονόματος η κατηγορίας (αναζήτηση προορισμού) για να εντοπίσει τα επιθυμητά Σημεία Ενδιαφέροντος (π.χ. εστιατόρια, πρατήρια βενζίνης, κ.λ.π.).


Σημείο Ενδιαφέροντος (Poi)
Οι περισσότερες μονάδες πλοήγησης διαθέτουν παραπάνω από 700.000 POI αποθηκευμένα στην μνήμη τους. Ο οδηγός και χρήστης της μονάδας πλοήγησης μπορεί να εκτελέσει μια γρήγορη αναζήτηση POI βάση ονόματος η κατηγορίας (Αναζήτηση Προορισμού) για να εντοπίσει ένα συγκεκριμένο σημείο ενδιαφέροντος.


Σούπερ Βίντεο CD
Το Super Video CD είναι μία μετεξέλιξη του Video CD φορμάτ, που έχει σαν αποτέλεσμα την αισθητή βελτίωση εικόνας. Σαν μέτρο σύγκρισης δισκάκια SVCD είναι το αντίστοιχο εγγραφής βίντεο S-VHS. (400 γραμμές)


Συμπίεση Δεδομένων
Η δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων σε μια διαφορετική μορφή, προκειμένου να καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο στην αποθηκευτική μονάδα.
Σήμερα, υπάρχουν αρκετές τεχνικές με τις οποίες μπορεί να γίνει αυτό, αλλά μόνο μερικές έχουν αναγνωριστεί ως standard.


Ψηφιακά Δεδομένα
Data - Δυαδικές (ψηφιακές) απεικονίσεις ατομικών γεγονότων, κειμένου, γραφικών, εικόνων, ήχων, αναλογικών ή ψηφιακών live video πλάνων.
Τα δεδομένα είναι το πρωτογενές υλικό ενός συστήματος, τα οποία αντλούνται από διάφορες πηγές και χρησιμοποιούνται από τους χρήστες, ώστε να παράγουν πληροφορία.


Ψηφιακή είσοδος
Είσοδος πηγής σήματος για ψηφιακή μετάδοση χωρίς απώλειες, από το CD-Changer απευθείας στον κεντρικό επεξεργαστή και τον ψηφιακό / αναλογικό μετατροπέα του ηχοσυστήματος.
Τα πλεονεκτήματα στην ακουστική είναι φανερά, χάρη στη μία και μόνο μετατροπή D/A του σήματος.


Ψηφιακό Βίντεο
Το DV στάνταρτ δημιουργήθηκε από ένα γκρουπ κατασκευαστών ηλεκτρονικών συσκευών το ονομαζόμενο DV consortium (σύμπλεγμα).
Χρησιμοποιεί κασέτες μετάλλου 1/4 της ίντσας (6.35mm) για εγγραφή υψηλής ποιότητας ψηφιακού βίντεο.
Το βίντεο έχει 720 pixels ανά γραμμή σάρωσης, με 4:1:1 ή 4:2:0 χρωματικά δείγματα. Το Βίντεο συμπιέζεται με το φορμάτ DCT (Discrete Cosine Transformation), το οποίο είναι παραπλήσιο του JPEG κίνησης.
Το DV μπορεί να κατορθώσει μεγαλύτεροι συμπίεση από το κινούμενο JPEG αφού επιτυγχάνει μεγαλύτερο επίπεδο κβαντισμού ανά καρέ.
Το κάθε καρέ, είναι ανεξάρτητο από το επόμενο/προηγούμενο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία πολυπλοκότητα στην συμπίεση όπως συμβαίνει στα mpeg2 κάτι που εξυπηρετεί την ψηφιακή επεξεργασία της εικόνας.
Όμως λόγω της μικρής συμπίεσης και του υψηλού bitrate το μέγεθος των αρχείων είναι αρκετά μεγάλο ανά λεπτό. To προαναφερθέν video bitrate κυμαίνεται κάπου στα 25 megabits το δευτερόλεπτο (Mbps).


Ψηφιακός
Digital:
Ψηφιακός - αυτός που αποτελείται από δυαδικό κώδικα.
PAVL-2
PAVL-2
Leading Member
Leading Member

Άντρας Τόπος : Οπου με καλέσει η πατρίδα .
Ημερομηνία εγγραφής : 18/10/2012
Αριθμός μηνυμάτων : 2784


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης